Glas Javnosti

OGLASIO SE IZRAEL NAKON EKSPLOZIJE U BEJRUTU: "Fokusirani smo na borbu protiv Hamasa"

Svet
Autor: Glas javnosti

Izrael se još nije zvanično oglasio o optužbama da su odgovorni za likvidaciju lidera Hamasa Salaha al-Arourija u Bejrutu.

Al Arouri ubijen je, najverovatnije u napadu dronom, na zgradu na jugu prestonice Libana, a u napadu je stradalo još najmanje pet osoba, među kojima i nekoliko visokih zvaničnika Hamasa. Za napad su odmah optužili Izrael, koji se ni nekoliko sati nakon što je izvršen napad nije zvanično oglasio o ovom pitanju.


Ipak, pojedine objave i obraćanja privukli su veliku pažnju.

Prvo se oglasio portparol Izraelskih odbrambenih snaga, koji je istakao da je izraelska vojska u najvišem stanju borbene gotovosti, ne pominjući direktno Bejrut. Prethodno su izraelski mediji javili da je "Izrael spreman za udar nakon eksplozije u Bejrutu".


Zbog toga je večerašnje obraćanje portparola IDF-a Danijela Hagarija privuklo veliku pažnju.

- Mi smo u stanju najveće borbene gotovosti i spremnosti za svaki scenario. Najvažnije što imamo da kažemo večeras jeste da smo fokusirani i ostaćemo fokusirani na borbu protiv Hamasa - rekao je Hagari ne pominjujući ubistvo Al-Arourija.


Na direktno novinarsko pitanje da li očekuje napad na centralni Izrael ili na severni grad Haifu nakon ubistva Al-Arourija, Hagari je rekao:

- Ne mislim na ono što je rekao novinar ovde. Fokusirani smo na borbu protiv Hamasa. Bili smo od početka i bićemo i dalje.


Nešto kasnije oglasio se i Mark Regev, jedan od portparola izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

I njega su direktno pitali o umešanosti Izraela u ubistvo lidera Hamasa u Libanu, na šta je Regev na trenutak zastao. Tada je rekao da je "napad bio usmeren samo na zvaničnike Hamasa u očiglednom pokušaju da nagovori Hezbolah da ograniči svoj odgovor".


- Očigledno je da u Libanu ima mnogo meta Hezbolaha, ali ko god da je izvršio ovaj napad uradio je to veoma hirurški i krenuo je na metu Hamasa jer je Izrael u ratu… Ko god da je ovo uradio, ima nerešene račune sa Hamasom. Ko god da je ovo uradio, to nije napad na libansku državu. To nije napad na terorističku organizaciju Hezbolah. Ko god da je ovo uradio, to je napad na Hamas, to je vrlo jasno - rekao je on.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR