Glas Javnosti

JAPANCI POPUSTILI: U vojsku sa fazoniranom kosom – može!

Svet
Autor: Glas javnosti

Kako bi privukla više mladih da pristupe, japanska vojska od aprila više neće zahtevati od regruta da se šišaju na kratko, već će moći da imaju nešto dužu kosu.

Nova pravila o kosi, koja počinju sa primenom od 1. aprila, omogućavaće muškarcima da imaju dužu kosu, mada će sa strane i pozadi ona morati da bude kraća.

Žene će moći da imaju dugačku kosu, ali tako da ona ne sme da ih ograničava da nose šlem ili kapu i moraće da bude zavezana kada nose uniformu tako da im ne pada na ramena.


Objava japanskog ministarstva odbrane dolazi nakon što su zvaničnici sredinom prošle godine rekli da razmatraju popuštanje strogih pravila o frizurama kako bi privukli nove regrute.

Opadajući broj ljudi koji se prijavljuju za vojsku posebno je primetan proteklih nekoliko godina – 2022. vojska je dobila manje od 4.000 prijava, što je tek polovina od potrebnog.

Džapan tajms je krajem prošle godine preneo informaciju da je broj aktivnog vojnog osoblja pao za više od sedam odsto u odnosu na devedesete godine.

U martu 2022. godine Japan je imao 228.000 aktivnog vojnog osoblja – 19.000 manje od ciljanog broja.

Kako bi dodatno pojačala broj novih regruta, vojska takođe razmatra i ukidanje zabrane tetoviranja, koja je uvedena 1954. godine kada su odbrambene snage Japana osnovane.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR