Glas Javnosti

Египатске власти осудиле данас 37 људи на смрт

Svet
Autor: Politika.rs/foto:wikipedia

Eгипатски суд данас је осудио на смрт 37 људи, укључујући и једног од најтраженијих милитаната у земљи, након оптужби за тероризам.

Кривични суд у Каиру саопштио је да су осуђени по тужби за припадност локалној групи Исламске државе која је предводила побуну на египатском полуострву Синај.

Међу осуђенима на смрт је милитантни вођа и бивши официр војске Хишам ел-Ашмави којег су у Либији 2018. заробиле снаге лојалних генералу Калифи Хифтеру, блиског савезника Египта. Ел-Ашмави је био најтраженији војник у Египту због његове обавештајног значаја. У новембру је осуђен на смрт и пред Војним судом.

Осуђеници се терете за више од 50 напада који су укључивали убијање високих полицијских службеника, бомбашке нападе на полицијску станицу престонице Египта као и покушај атентата премијера те државе.

Суд је такође доделио и 61 казну доживотног затвора, а 85 људи осуђено је на казне од пет до 15 година затвора. Сви осуђени имају право на жалбу пред вишим судом.

Упркос напорима владе годинама да обузда побуну у Синају, она је стекла услове за то 2013. године након војног свргавања председника Муслиманске браће (исламистичка политичка странка у Египту). Тада је влада доделила полицијским снагама и судовима овлашћења да одговоре на исламистичке нападе.

Египатске власти су од 2013. одржавале масовна суђења и осудиле стотине људи на смрт. Браниоци људских права критиковали су такве масовне пресуде и позивали власти да организују фер суђења, преноси Бета.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR