Glas Javnosti

Američka mornarica se odrekla broda od 362 miliona dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka mornarica penzionisala je posle samo pet godina ratni brod koji je koštao 362 miliona dolara, iako je trebalo da bude u upotrebi 25 godina.

USS „Sijuks siti“, borbeni brod klase „Fridom“, predat je u službu mornarice 17. novembra 2018. godine. Četiri godine i devet meseci kasnije, posada tog broda spustila je zastavu poslednji put na ceremoniji u mornaričkoj bazi Mejport 14. avgusta.

Četiri operativne misije tokom pet godina

Tokom svog kratkog operativnog života, brod je kompletirao četiri misije u zonama operacija Četvrte, Pete i Šeste flote.

Jedna od poslednjih misija bila je u evropskim vodama, a između ostalog, učestvovao je i u operacijama Obalske straže protiv šverca droge.

„Sijuks siti“ je četvrti takozvani litoralni (priobalni) borbeni brod (LCS) koji je relativno nov otišao u penziju. U septembru prošle godine, američka mornarica je penzionisala USS „Koronado“ posle samo osam godina službe, navode američki mediji.

Cilj programa LCS brodova bio je da se napravi flota malih, agilnih plovila, koja mogu, po relativno niskoj ceni, da se uhvate u koštac sa širokim spektrom misija, bilo kao lake fregate ili patrolni brodovi za priobalnu upotrebu, ali ta očekivanja nisu ispunjena.

Promašen projekat

U pitanje su dovedena prikladnost LSC za planirane misije, njihova pouzdanost i dugotrajnost, a pojavili su se dugotrajni problemi sa pogonskim sistemima, dok je cena upotrebe bila gotovo ista kao za razarače.
Američka mornarica zbog tih problema želi da se oslobodi ovih brodova, kako bi uštedela novac koji se troši na popravke i unapređenja, te očekuje nove platforme, poput fregata koje tek treba da se pojave, a mogu da sprovode i misije za koje LSC nikad nisu bili sposobni, kao što je protivpodmornička borba.

Negodovanja zbog penzionisanja

Zbog penzionisanja „Sijuks sitija“ negodovao je i gradonačelnik grada u Ajovi po kome je brod nazvan. Bob Skot, prvi čovek Sijuks sitija, rekao je za Javni radio Ajove da je ulazak u upotrebu tog broda bio „jedan od dana najvećeg ponosa za Sijuks siti“.

„I šta je sada mornarica uradila? Mora da se radi o šali. Neprihvatljivo je potrošiti 350 miliona dolara na brod znajući da će on biti problematičan i da je to bacanje para“, rekao je Skot.

Vojni analitičari takođe nisu zadovoljni ovim potezom, naročito „u vreme kada SAD zaostaju u pomorskoj trci i broju izgrađenih brodova sa glavnim rivalom, Kinom“.

„Teško je odgonetnuti šta stoji iza ovog poteza. Ne volim da vidim da se bilo koji brod izbacuje iz upotrebe kada smo tako daleko iza Kine u broju brodova“, kazao je američki admiral u penziji Džejms Stavridis.

On smatra da je američka mornarica trebalo bar da ustupi ovaj brod nekoj partnerskoj zemlji, ako već ne želi da ga upotrebljava.

Nešto slično je i nagovešteno iz američke mornarice, budući da je saopšteno da će „Sijuks siti“ od 4.000 tona biti ponuđen stranim vojskama na prodaju, dok će posada dobiti nova zaduženja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR