Glas Javnosti

Sud u Americi zabranio prodaju dva modela Apple-ovih pametnih satova

Vesti
Autor: Glas javnosti

Apple traži da se zabrana odloži

Američki sud zabranio je prodaju dva modela Appleovih "pametnih" satova u SAD-u, izmenivši presudu u sporu oko kršenja patenata proizvođača medicinskih uređaja Masimo.

Masimo je optužio tehnološkog diva da mu otima ključne radnike i neovlašćeno koristi njegovu tehnologiju za merenje nivoa kiseonika u krvi.


U oktobru je američka Komisija za međunarodnu trgovinu utvrdila da je Apple prekršio dva Masimova patenta i zabranila je prodaju ‘pametnih’ satova s aplikacijom baziranom na Masimovoj tehnologiji i uvoz.

Početkom decembra Apple je „preventivno” uklonio uređaje sa internetske stranice i iz trgovina u SAD-u i najavio je žalbu na odluku regulatora. Dozvoljena im je prodaja satova Series 9 i Ultra 2 dok je postupak u toku, ali je viši sud u sredu promenio odluku.

Apple traži da se zabrana odloži


Apple je zatražio da se zabrana odloži dok carinska uprava ne utvrdi jesu li patenti prekršeni i u izmenjenim verzijama satova, koje ne koriste Masimovu tehnologiju.

Sporna aplikacija ugrađena je od 2020. godine u većinu Appleovih satova, uključujući Series 9 i Ultra 2, ali ne i u model SE. Od sinoć se satovi s ugrađenom aplikacijom više neće moći uvoziti.


U četvrtak je Apple poručio da će na tržište plasirati samo „dozvoljene“ satove kako bi ih zadržao u prodaju, navodi BBC.

“U iščekivanju ishoda žalbenog postupka Apple preduzima mere kako bi postupio u skladu sa presudom, istovremeno osiguravajući korisnicima pristup Apple Watchu uz ograničene smetnje”, saopštili su iz kompanije.



Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR