Glas Javnosti

Štrbac protiv odlaska Srbina na obeležavanje "Oluje" u Knin: "Za nas je to zločinačka akcija" (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Prisustvo potpredsednika hrvatske Vlade, Srbina Borisa Miloševića u Kninu na obeležavanje 25 godina od akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" prema oceni Save Štrbca direktora "Veritasa” značio bi da on priznaje zvanični narativ hrvatske države o "Oluji" kao opravdanoj, legitimnoj i pravednoj.

- Zvanični hrvatski narativ je takav i postoji deklaracija o "Oluji" iz 2006. godine, i tamo je rečeno i preneto u udžbenike i enciklopedije - da je "akcija preduzeta da se vrati ustavno-pravni poredak Hrvatske, okupirano područje od lokalnih Srba, JNA koji su sprovodili velikosrpsku zločinačku politiku Slobodana Miloševića" - rekao je Štrbac.

On ističe da činjenice govore da je "Oluja" bilo etničko čišćenje, pa i više od toga, te napominje da se i u presudi Međunarodnog suda pravde navodi da je ta akcija etničko čišćenje, ali i da ima elemente genocida.

- Za nas je to zločinačka akcija u kojoj je prognano više od 220.000 Srba za samo nekoliko dana - 1.872 je poginulih i nestalih, među njima je 65 odsto civila i 30 odsto žena. Tri četvrtine civila je starije od 60 godina, a traže se 722 osobe, od toga 278 žena - precizirao je Štrbac.

On napominje da postoji i presuda Haškog tribunala u slučaju hrvatskog generala Ante Gotovine, gđe je rečeno da je "Oluja" združeni zločinali poduhvat, čiji je cilj bio da se prisilno i trajno isteraju Srbi sa područja Krajine.

Štrbac ističe da, iako su hrvatski generali oslobođeni u žalbenom postupku, tu definiciju nije niko sklonio.

On napominje da u Kninu 5. avgusta neće biti komemoracija, nego proslava, a obratiće se i Ante Gotovina.

- U Kninu 5. avgusta nije komemoracija, već slavlje. Milošević ne ide da progovori neku reč, pa da iznese priču. On ide tamo i šta će biti - kao član Srbin, kao fikus u Vladi... Njegovo prisustvo za nas Srbe znači da priznaje narativ službene države, da je akcija opravdana i legitimna, pravedna - kaže Štrbac.

Sutra se navršava 25 godina od kako je počela hrvatska akcija "Oluja" u kojoj je iz Hrvatske za nekoliko dana proterano 250.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno, dok se stotine i dalje vode kao nestali.

Milošević potvrdio dolazak

Nije bilo nikakvih prisila da potpredsednik hrvatske Vlade, Srbin Boris Milošević, ove godine, po prvi put, dođe na obeležavanje godišnjice akcije Oluja, niti je bilo uslovljavanja da ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao recipročan potez, ide u selo Grubore da položi vence srpskim žrtvama.

Kako se navodi, kada je Milošević potvrdio dolazak u Knin, predsednik Vlade Andrej Plenković mu je rekao da ceni tu odluku i da misli da je ispravna, a učešće penzionisanom hrvatskom generalu Ante Gotovini predložio je ministar Medved i Milošević je time, kako piše Večernji, bio vrlo zadovoljan.

List tvrdi da je Milošević rekao da sve što kaže general on može da potpiše.

Kako se navodi, saradnici Plenkovića su rekli da će njegov govor u Kninu biti jak, a da sve ovo radi sa uverenjem da neke stvari "moraju da se prelome".

(Glas javnosti/RTS/Blic/Večernji list)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR