Glas Javnosti

Starović: Krećemo sa proizvodnjom dronova samoubica

Vesti
Autor: Glas javnosti

Ne takmičeći se sa moćnijima od sebe, moramo da podignemo kapacitete svojih oružanih snaga, poručio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane

Bespilotne letelice iz besposadne platforme u širem smislu predstavljaju realnost savremenog ratovanja, a namera Srbije je da što pre ovlada tim sposobnostima, rekao je Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane.

"To pokazuje tragični sukob u Ukrajini i neki drugi ratovi i naša je želja da Vojska Srbije ovlada tim sposobnostima u kratkom periodu. Pogotovo kada govorimo o malim dronovima samoubicama, pokazalo se da oni - kada nastupaju u velikim rojevima - imaju ogromnu vatrenu moć, a da za sada ne postoji efikasan sistem odbrane", kazao je Starović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prvi korak je nabavka veoma ozbiljne količine tih sredstava iz UAE.

"Paralelno sa tim, da fabrike naše namenske industrije upravo rade na razvoju takvih platformi. Već tokom ove godine postaćemo ozbiljna sila u regionu, kada govorimo o bespilotnim letelicama", naveo je Starović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa predsednikom Emirata Muhamedom bin Zajedom, najavio je potpisivanje prvog ugovora o kupovini dronova samoubica, koji će, kako navodi, veoma brzo stići u Srbiju.

Novi ciklus opremanja Vojske Srbije 

Starović je istakao da je započet novi ciklus opremanja Vojske Srbije i da ćemo u narednih godinu i po dana dobiti oko 200 ozbiljnih oruđa.

"Radi se o 109 vozila tipa miloš, 39 vozila tipa lazar, 26 modernizovanih tenkova, 26 modernizovanih borbenih vozila pešadije, 12 gvozdika, 12 raketnih sistema tipa oganj. To je nešto što će ozbiljno povećati kapacitete Vojske Srbije", napominje Starović.

On je dodao da se u svetu zahuktava trka u naoružanju i da "mi te procese ne možemo da ignorišemo". "Ne takmičeći se sa moćnijima od sebe, moramo da podignemo kapacitete svojih oružanih snaga", naveo je Starović i naglasio da značajan deo proizvodnje naše namenske industrije mora biti usmeren na opremanje Vojske Srbije.

"Naše fabrike namenske industrije sada mogu da prodaju sve što predstavlja njihov proizvodni program. One moraju da posluju profitabilno. Njihova osnovna funkcija i namena mora biti podizanje kapaciteta naših oružanih snaga", ukazao je Starović.

Navodi da se Srbija opredelila za put vojne neutralnosti i političke nezavisnosti, koji na kraći rok predstavlja opredeljenje koje nosi velike izazove, ali na duži rok je jedini put koji daje prave rezultate.

"Bez obzira što ćemo u nekim situacijama biti izloženi kritikama i pritiscima međunarodnih partnera, taj put zavređuje poštovanje u njihovim očima. Ta naša nezavisna spoljna politika je predvidiva, a ona u međunarodnim odnosima predstavlja veliki kvalitet. Mnogi su pokušavali da nas optuže da ćemo mi napasti nekog u regionu. To se naravno nije desilo, i mi smo pokazali da je naša politika predvidiva. Naš vrhovni interes je da očuvamo mir i stabilnost u našem regionu", kazao je Starović.

Niko ne govori o miru godinu dana nakon početka rata u Ukrajini

Godinu dana od početka rata u Ukrajini, niko ne govori o miru, primećuje državni sekretar Ministarstva odbrane.

"Nikakvih mirovnih pregovora nema i jedino što možemo da očekujemo je dalja eskalacija. To nisu dobre poruke i jedino što možemo je da se fokusiramo na očuvanje mira i stabilnosti, da nikome ne dozvolimo da zarad svojih interesa zapali Zapadni Balkan", naveo je Starović.

On dodaje da, ako se pogleda sadržaj Putinovih i Bajdenovih poruka, govori se o porazu druge strane kao da se previđa da govorimo o najvećim svetskim nuklearnim silama. 

"Šta bi u ovom slučaju značio poraz jedne države koja poseduje više hiljada bojevih glava sa nuklearnim punjenjem? Čuli smo i od šefa kineske diplomatije da će NR Kina u narednih nekoliko dana izaći sa nekim predlogom mirovnog rešenja", kazao je Starović.

Navodi da je predsednik Vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti doživeo veliku geopolitičku krizu kao nekakvu šansu, da predstavi sebe kao malog Zelenskog, a da Srbiju kao produženu ruku Kremlja.

"To nije urodilo plodom, jer smo mi vodili odgovornu i predvidivu spoljnu politiku i pobili te crne narative koji su potencirani. Aljbin Kurti je čitavu političku karijeru bazirao na negiranju bilo kakvih prava srpskog naroda na KiM, a pogotovo na negiranju da se ZSO formira. Bilo kako bilo, lopta je u njegovom dvorištu, ne bi trebalo da mu pomažemo tako što bismo odustajali od pregovaračkog stola, ali moramo da ostanemo fokusirani na to da se prvo ispuni prištinska obaveza iz Briselskog sporazuma da bismo mogli da u tom dijalogu dalje napredujemo", zaključio je Starović-izvor RT

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR