Glas Javnosti

SRBIN IZ INATA NAPRAVIO PARK NA KROVU KUĆE! O domu pekara Dobrice svi pričaju, turisti gledaju čudo u Pirotu (VIDEO, FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti/Blic

Fotografije kuće pekara Dobrice Vasova iz Pirota obišle su celu Srbiju i to zbog neverovatne oaze na vrhu njegove kuće!

Ono što je u poslednje vreme trend širom sveta, ovaj Piroćanac uradio je pre četiri decenije. Od krova svoje kuće napravio je zelenu oazu. Kuća se nalazi u samom centru Pirota, a površina krova je oko 70 kvadrata.

Tako je kuća koju je 1975. sagradio najpoznatiji pirotski pekar Dobrica Vasov jedna je od najvećih atrakcija grada Pirota. On je, kako kažu, iz čistog inata zasadio 10 stabala drveća, među kojima su stabla žalosne vrbe i razno zimzeleno drveće.


Danas je kuća pekara Dobrice centar interesovanja ne samo porodice i prijatelja, već i turista koji dolaze da posete ovaj grad.

- U vreme komunista dobio je poziv da dokaže poreklo imovine. Kada je to dokazao gde je šta zaradio iz inata je zasadio ove vrbe. Imao je samo ovu kuću, a svi su se pitali odakle mu novac da napravi toliku kuću. A stekao je sopstvenim radom, sa svojom suprugom - kaže njegov snajka Slavica Vasov.

Izgradnja parka trajala je godinama. Zemlja je ručno kantama nošena na krov, a poseban problem predstavljala je i izdržljivost krova. Pritisak na ravan krov, osim pedeset tona zemlje imaju i drveća i druge biljke. Trebalo je uačunati i vodu za zalivanje, ali i onu koju zemlja upije nakon kiše i snega.


- I sada ima drveća po zgradama, ali mislim da su u saksijama. Oko 50 cm je dubina zemlje, a površina krova je 70 kvadrata, dnevna soba mi je ispod ovog prelepog parka, za sada nemam vlagu. Ptičice, slavuji, detlići, ima životinca - kaže Slavica, koja za sada sama brine o ovoj neobičnoj bašti.

U parku dominiraju vrbe, ali ima i zimzelenih tuja, stabala jabuke i dunje, ali i egzotičnog cveća.

- Kuća se nalazi u centru Pirota, a svekar je hteo da bude jedinstven u svetu - kaže Slavica.

Park na krovu kuće izaziva pažnju svih koji posete ovaj grad. Nije neobično da se i pored kuće Vasova zaustavi pun autobus turista iz Bugarske kako bi videli ovu jedinstvenu kuću.

- Dolaze iz Bugarske, Srbije, Nemačke, pustim ih da se slikaju, skuvam kaficu, popričamo malo. Jednom je pun autobus došao da vidi park na krovu, ceo park je bio pun turista, slikali su se - kaže Slavica u emisiji "Exploziv" na Prvoj televiziji.

Za Dobricu Vasova kažu da je bio čovek ispred svog vremena, a ovaj neobiči dom ostavio je svom sinu Dimitriju i snahi Slavici da u njemu uživaju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR