Glas Javnosti

Srbija u top 10 zemalja sa najstarijim stanovništvom u Evropi

Vesti
Autor: Glas javnosti

Podaci iz "Zdravstveno statističkog godišnjaka Srbije", koje je objavio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", govore da se Srbija nalazi na pragu demografske starosti, sa natalitetom koji je najmanji u poslednjih deset godina. Kako je objavljeno u Politici, u isto vreme, za poslednjih deset godina, prosečna starost stanovništva porasla je za tri godine - sa 40,2 na 43,4 godine, što Srbiju svrstava "među deset najstarijih nacija u Evropi". 

U isto vreme, broj žena koje su u fertilnom periodu od 15 do 49 godina smanjen za 2,4 odsto, što znači da je generacija žena koje mogu da postanu majke sve malobrojnija, a zbog ovakvih demografskih trendova smanjuje se i broj radno aktivnog stanovništva od 15 do 65 godina – sa 67,3 u 2002. na 65 procenata u 2020.


Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina, dok je od 2002. do 2020. godine broj dece u opštoj populaciji smanjen sa 16 odsto na 14,3.

Trend povećanja prosečne starosti stanovništva beleži se i u drugim evropskim zemljama, pa je tako, prema podacima Evrostata, prosečna starost stanovnika Evropske unije prošle godine iznosila 44,4 godine, što predstavlja povećanje od dve i po godina u odnosu na podatke iz 2012. godine.

Poređenja radi, četvrtinu stanovništva u Italiji čine stariji od 65 godina, u Grčkoj, Portugalu i Finskoj 23 odsto, dok u Srbiji 21 odsto opšte populacije spada u tu kategoriju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR