Glas Javnosti

Srbija predstavila nova borbena vozila u Abu Dabiju

Vesti
Autor: Glas javnosti

Na ovogodišnjem izdanju sajma biće održano i petnaest panel sesija, tokom kojih će učesnici diskutovati o brojnim vitalnim temama, između ostalog i o inovativnim tehnologijama i rešenjima u odbrambenoj industriji

Srbija će na šesnaestom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEKS 2023" u Abu Dabiju predstaviti svoja oklopna vozila "Lazara" i "Miloša", samohodnu haubicu "Nora", te višecevni raketni sistem "Tamnava", pešadijsko naoružanje i minobacačku municija različitog kalibra, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema. 

Na jednoj od najvećih i najznačajnijih izložbi ove vrste u svetu koja se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE, a u Abu Dabiju od juče boravi i predsednik Aleksandar Vučić. 

Pored Srbije, više od trideset zemalja imaće svoje nacionalne paviljone, a tradicionalno, najveći imaće Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je odmah iza njih Turska. Organizatori procenjuju da će biti više od 130.000 posetilaca, čime će se oboriti rekord prethodnog izdanja sajma.

"Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati će biti predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora. Učestvovaće 1.350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 startap kompanija iz 25 zemalja", najavili su organizatori.

Na ovogodišnjem izdanju sajma biće održano i petnaest panel sesija, tokom kojih će učesnici diskutovati o brojnim vitalnim temama, između ostalog i o inovativnim tehnologijama i rešenjima u odbrambenoj industriji.

Šta predstavlja Srbija?

Borbeno vozilo "Lazar" nastalo je odgovor vojne industrije na najavu modernizacije i opremanje Vojske Srbije novim oklopnim vozilima. Konstruktori vojne industrije su ponudili koncept višenamenskog naoružanog oklopnog transportera točkaša, visokog nivoa balističke i protivminske zaštite uz veliku preglednost iz vozila.

"Lazar" je u ovom segmentu konkurencija sličnim borbenim vozilima pešadije: finskoj Patriji, švajcarskoj Pirani i ruskom BTR-90. Sem za opremanje Vojske Srbije, Lazar je predviđen i kao izvozni poduhvat. 


Samohodna top-haubica "Nora" je savremeni aritiljerijski sistem koji odlikuje visoka mobilnost i preciznost vatre. Uvođenjem ovog oruđa u operativnu upotrebu unapređena je sposobnost Mešovite artiljerijske brigade za dejstvo snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima na velikim daljinama.

Borbeno oklopno vozilo "Miloš" je višenamensko oklopno borbeno vozilo namenjeno izvršavanju različitih zadataka kako vojnih, specijalnih i policijskih snaga, ima pogon na sva četiri točka 4x4.

U standardnoj verziji borbenog vozila posadu čini 8 članova, od kojih su četiri člana smeštena u zadnjem delu vozila sa mogućnošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata, dok je za četiri člana posade u prednjem delu obezbeđen ulazak i izlazak iz vozila kroz četvora klasična bočna vrata. BOV "Miloš" ima pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem tokom protivzasednih dejstava, osmatračke prozore zaštićene balistički, zatim sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu i komandno-informacioni sistem, kao i kamere za noćno osmatranje i vožnju

Miloš DUBP (Daljinski upravljiva bezposadna platforma), poznatiji kao "Mali Miloš" je projekat konstruisan i razvijen u Vojnotehničkom institutu u Beogradu, namenjen je širokom delu misija kako vojnih tako i policijskih. Namenjen je, pre svega, borbenoj nameni, poput uništavanja i onesposobljavanja kako pojedinačnih tako i grupnih ciljeva. u narednom periodu se može očekivati i za korišćenje u vidu drugih namena odnosno zadataka u vojsci poput, snabdevanja, prevoz ranjenika, i različitim vrstama izviđanja.

Dan uoči sajma održana je Međunarodna odbrambena konferencija pod nazivom "Prilagođavanje, istraživanje, transformacija: ponovno zamišljanje bezbednosti, društva i ljudskog iskustva u doba poremećaja" u poslovnom centru Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija. -izvor RT

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR