Glas Javnosti

SRBIJA POD SMETOVIMA! Preteška noć i potpuni kolaps, automobili zavejani, evakuacija trajala satima! 25.000 ljudi BEZ STRUJE! (FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti/Kurir

Oko deset putničkih automobila ostalo je zavejano na putu Sjenica - Novi Pazar, a evakuacija putnika trajala je nekoliko sati. Ova deonica preko Duge Poljane je i dalje potpuno neprohodna i zabranjena za saobraćaj.

- U snegu je ostalo zaglavljenо preko 10 ljudi. Svi su zajedno evakuisani i na bezbednom su. Ovo je jedna od najopasnijih deonica i zato se strogo apeluje na vozače da ne kreću na put dok traju ovakvi vremenski uslovi. Duva veoma jak vetar koji pravi smetove visoke nekoliko metara i otežava posao putarima. Čim se udari vetra umanje i vremenski uslovi dozvole, kreće se u raščišćavanje puta", rekao je Senko Ibrović iz preduzeća "Novi Pazar put".

564 trafostanica bez napajanja

Na teritoriji Republike Srbije registrovano je 564 trafostanica bez napajanja, usled čega je 25.220 korisnika bez električne energije.

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove.

Usled snežne mećavе jako teška situacija je i na planinskim putnim pravcima na teritorije opštine Ivanjica. Deonica Preko Brdo - Odvraćenica je i dalje zavejana i neprohodna.

- Od sinoć je neprohodan i put Močioci - Jasenovo, koji spaja Ivanjicu sa Novom Varoši. Tokom dana na tu deonicu se šalje utovarivač kako bi se osposobio putni pravac, dok se na Odvraćenici još nije počelo sa čišćenjem jer i dalje duva jak vetar i nemoguće se izboriti sa ogromnim snežnim nanosima - izjavio je Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.Veoma teška noć je i iza putara u Zlatiborskom okrugu koji su sate i sate proveli na terenu, održavajući glavnu magistralu ka Crnoj Gori prohodnom.

- Kamioni i teška mehanizacija se tokom noći nisu gasili. Uspeli smo sa se izborimo sa snežnom mećavom i u svakom trenutku putevi prvog prioriteta su bili prohodni. Na terenu je bilo oko dvadesetak vozila, grejderi, utovarivači, buldožeri i traktori. Snežne padavine su sada stale i pristupilo se čišćenju puteva drugog i trećeg prioriteta - naglasio je Alen Mušanović iz AD Putevi Užice.

Mehanizacija je tokom noći bila sve vreme angažovana i na teritoriji grada Čačka, svi putevi su prohodni i nema zavejanih sela i domaćinstava.

MUP: Ne krećite na put ka Kopaoniku

U poslednja 24 sata u Srbiji je zabeležen 161 vanredni događaj, dok je 140 vatrogasaca-spasilaca radilo na otklanjanju posledica jakog nevremena, rečeno je iz Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije.

Pripadnici te službe pomagali su građanima u zavejanom području i vozilima koja su sletela sa puta ili su zavejana.

Aleksandar Radosavljević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a apelovao je da se ne kreće na put bez preke potrebe.

"Nikako ne bi trebalo da kreću na put u pravcu Sjenice, Kopaonika i Raške. Putevi ka Kopaoniku su bili u prekidu. Sada je situacija normalizovana. Prohodni su putevi Jošanička Banja-Kopaonik i Rudnica-Kopaonik, dok je još uvek neprohodan put Brus-Kopaonik, ali napominjemo da nema zavejanih lica", istakao je Radosavljević.

Svim građanima je upućen apel da ne kreću na put, posebno na putnim pravcima koji su neprohodni i to:

I B-29 Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, II A-199 Novi Pazar - Deževa - Šaronje -Odvraćenica, II A-211 Brzeće - Kopaonik (Jaram), II A-197 Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, II A-198 Odvraćenica - Preko Brdo, II A-197 Preko Brdo - Duga Poljana - Rasno - Karajukića Bunari - Ugao - državna granica sa Crnom Gorom, II A-198 Raška - Kuti – Odvraćenica (Ugao), II A-201 Sjenica - Krajnoviće - Bare - Vrbnica - državna granica sa Crnom Gorom (Kumanica), II A-201 Vrbnica - granica Srbije sa Crnom Gorom (Vrbnica), II A-202 Sjenica - Raždaginja - Buđevo - Karajukića Bunari - Suvi Do - Leskova - Velje Polje – Tutin i II B-356 Srasla Bukva - Srezojevci - Trbušani (Komuna) i II B-357 Rajac (kod vojske) - Beršići.

Saobraćaj na putu Novi Pazar - Sjenica i Raška - Golija i dalje je u prekidu zbog snežnih nanosa koje stvara vetar, a očišćena je jedna traka na deonici Duga poljana - Brnjica.


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR