Glas Javnosti

Aleksandar Karakašević se oprostio od profesionalnog stonog tenisa i reprezentacije

Sport
Autor: Glas javnosti

U kvalifikacionom meču reprezentacija Srbije i Francuske za evropsko prvenstvo u Švedskoj, održanom u omiljenoj mu sali u Šumicama, oprostio se od reprezentacije i profesionalnog bavljenja ovim sportom jedan od najtrofejnijih igrača Srbije i bivše Jugoslavije, Aleksandar Karakašević, sin takođe proslavljenog, sada pokojnog, Milivoja Karakaševića.

I mlađi brat Zoran je odličan stonoteniser i posvećen ovom brzometnom sportu, koji je po nekim merilima na petom mestu po težini sportova.

Klupsku karijeru je započeo 1990. godine u zemunskoj Mladosti, zatim je igrao u Partizanu, Voždovcu, Uzdinu, u Nemačkoj u Oksenhauzenu i Pluderhauzenu. Put ga je zatim odveo u Španiju a onda se vratio u Srbiju i Crvenu zvezdu. Igrao je i za bugarskog superligaša, kao i Afričku ligu šampiona i 2 puta je osvojio, 2016. i 2017. Igrao je i za češku Ostravu, a onda nekoliko sezona u nemačkim nižim ligama pa opet 2020. potpisuje za nemačkog bundesligaša Grencau. Svi klubovi za koje je igrao su postajali prvaci, on je bio državni prvak u svim kategorijama, a 2004, 2008, 2012. i 2016. su bile njegove olimpijske godine.

Aleksandar Karakašević, rođen 9.12.1975. godine, sa 30 godina karijere, učesnik 4 olimpijade, 13 medalja sa velikih takmičenja, zabeležen je kao jedan od igrača sa najboljim bekhendom na svetu, tajno i javno je sniman i za mlade talente su prikazivani nastavni filmovi o tome, posebno u Nemačkoj. To je igrač koji se retko rađa, sa neviđenim talentom, improvizator koga je teško bilo trenirati jer niko nije imao šta novo da mu pokaže, on je izmišljao neverovatne poteze i od stonog tenisa pravio magiju, čime je njegov raskošni talenat dolazio do punog izražaja.

Njegova igra iznenađenja, odličnih refleksa i inovativnih poteza je izluđivala i trenere protivnika jer nisu imali rešenja za njegove nepredvidljive poteze. Njegova ubitačna levica je bila košmar i najjačih igrača sveta, što mu je dalo neverovatno mesto u igri dublova, u čemu je bio jedan od najboljih i najuspešnijih igrača sveta, bilo u miksu ili muškom dublu.

Kao jedan od najvećih talenata u stonomtenisu na ovim prostorima, sada predsednik Stonoteniskog saveza Srbije, povlači se iz profesionalne karijere i posvećuje razvoju i omasovljenju ovog dinamičnog sporta, a sa velikom ljubavlju do stonog tenisa i loptice koja se kreće brzinom “munje”, ubuduće će igrati na veteranskim turnirima i time ih učiniti još kvalitetnijim i jačim.

Četiri puta je sa Litvankom Rutom Paskausiene bio evropski šampion u mešovitim parovima. Na Evropskom prvenstvu 2011. u Gdanjsku osvojio je bronzu u pojedinačnoj konkurenciji, kao i bronzu u konkurenciji dublova sa Slovencem Bojanom Tokićem.

Najbolji plasman na svetskoj rang listi u konkurenciji na stotine Kineza mu je 2006. godine 32 mesto.

Učesnik je 21 finala na najvećim svetskim i kontinentalnim takmičenjima.

Posebno treba istaći bronzu na pojedinačnom prvenstvu Evrope u Poljskoj 2011. kada je imao 36 godina.

Za zasluge u sportu dobio je Majsku nagradu 2012. godine.

Rezultat kvalifikacionog meča je bio u odnosu na opraštanje legende u stonom tenisu od reprezentativnog dresa manje važan, ali, ipak ga treba istaći jer znači samoj reprezentaciji i ljubiteljima ovog izuzetno dinamičnog sporta. Naime Francuska je pobedila 3 prema 1. 

Karakaševića su posebno pozdravili prijatelji sportisti, osvajači balkanskih, evropskih, olimpijskih i svetskih medalja. Iako je bio direktan prenos na RTS-u u dvorani je bilo prisutno preko hiljadu ljubitelja 

Naredni meč je 26. januara u Londonu sa Engleskom.

                                                                                                                                         

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Aleksandar u 24.01.2023 22:57:26 h
     0 
Najbolje opisana igra Karakaševića u odnosu na sve druge medije. Stvarno, izuzetno veliki talenat.