Glas Javnosti

SMRT GORA OD PAKLA: Bolje streljački vod nego injekcija pentobarbitala

Vesti
Autor: Glas javnosti

Trostruki ubica Danijel Luis Li, trebalo bi da bude pogubljen u ponedeljak smrtonosnom injekcijom u Indijani. Ovo pogubljenje biće zabeleženo u pravnim analima, kao prvo na saveznom novou koje je posle 17 godina odobrio Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država, ali i po smrtonosoj injekciji pentobarbital, koju humanitarna udruženja označavaju kao posebno "surovu i neobičajnu vrstu kazne".

Nekoliko izvršenja smrtne kazne odloženo je u ponedeljak, posle odluke lokalnog suda da treba da budu razrešene nedoumice sa Ministarstvom pravde.

Zatvorenici su preko advokata zahtevali odlaganje, tvrdeći da lek pentobarbital produbljuje smrtnu agoniju. Joakim Hearn prvi je osuđenik koji je, pre nekoliko godina, na svojoj koži iskušao novi oblik pogubljenja u Teksasu. Joakim je ubijen jedinom injekcijom sedativa pentobarbitala umesto uobičajene kombinacije tri sredstva: jednog za opuštanje mišića, jednog za uspavljivanje i sredstva koje uzrokuje prestanak rada srca.

Sudija Tanja Čatkan navela je da ima još pravnih pitanja koja moraju da budu rešena i da pravda neće biti zadovoljena tako što će legitiman pravni proces biti loše izveden.  Čatkan je dodala da su osuđenici dokazali da plan vlade da se za izvršenje smrtne kazne koristi samo pentobarbitol nosi sa sobom rizik "da se nanese ozbiljan bol, što je protivno Ustavu".

Zatvorenici su našli alternativne načine, kao što je korišćenje opioida ili anksiolitika za početak samog izvršenja, ili da bude potpuno drugačiji metod, kao što je streljački vod, dodala je Čatkan.

Advokat jednog od preostale četvorice osuđenika na smrt navodi da je Vlada pokušala da ubrza ova pogubljenja, uprkos tome što nisu dobili odgovore na mnoga pitanja koja se tiču legalnosti novih protokola.

Odluka je doneta nedugo pošto je Apelacioni sud presudio da pogubljenje Lija može da se izvrši. Li, koji je mučio i ubio porodicu pre nego što je tela bacio u jezero, prvobitno je trebalo da bude pogubljen u decembru prošle godine.

Međutim, tada je došlo do odlaganja jer je sudovima u SAD bilo blokirano izvršenje smrtnih kazni.  Još četiri izvršenja smrtnih kazni na federalnom nivou su odložena nakon ove odluke, što bi dalje moglo da dovede u pitanje vladin protokol o korišćenju smrtonosnih injekcija.

Administracija Donalda Trampa, predsednika SAD, saopštila je da će federalna pogubljenja biti izvršena nakon prošlogodišnjeg odlaganja.

U SAD pojedina krivična dela, poput falsifikovanja novca ili krađe pošte, automatski potpadaju pod federalnu jurisdikciju jer predstavljaju kršenje ustava. Za ostala krivična dela, to koji sud ima nadležnost, može da zavisi i od težine zločina za koje se optuženi terete. Smrtna kazna je 1972. godine stavljena van snage na državnom i federalnom nivou odlukom Vrhovnog suda. Ipak, četiri godine kasnije, Vrhovni sud je dozvolio svakoj saveznoj državi da vrati smrtnu kaznu. Do 1988. godine američka vlada je usvojila i zakon koji je ponovo omogućio smrtnu kaznu i na federalnom nivou. Prema podacima Informacionog centra za smrtne kazne, 78 ljudi je osuđeno na federalnom nivou u periodu od 1988. do 2018, ali samo su tri izvršene. U ovom trenutku 62 zatvorenika čeka na izvršenje smrtne kazne. Po američkom pravosudnom sistemu - za krivična dela mogu da sude federalni sudovi, na nacionalnom nivou i državni, na regionalnom.

(Izvor: BBC, Rojters, Glas Amerike)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR