Glas Javnosti

ŠEFICA ALBANSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE TAJNO U BEOGRADU: Ko je ŽENA koju je Kurti otpustio, a RAMA angažovao?

Vesti
Autor: Glas javnosti

Prema njegovim rečima, ova poseta predstavlja ozbiljan udarac albanskoj saradnji sa službama "prijateljskih zemalja u regionu".

U Tirani se pronela vest da je šefica Albanske obaveštajne službe Vljora Hiseni došla u Beograd. Tu informaciju najpre je objavio vođa albanske opozicije, nekadašnji predsednik i premijer Salji Beriša.

Kako tvrdi Beriša, ova poseta u jeku tenzija na severu Kosova i Metohije govori o "koordinaciji snaga Rame i njegovog šefa protiv Kosova, što je veoma interesantno zbog ozbiljne političke krize u Beogradu".

Prema njegovim rečima, ova poseta predstavlja ozbiljan udarac albanskoj saradnji sa službama "prijateljskih zemalja u regionu".

Posle ove posete, tvrdi Beriša, više neće razmenjivati osetljive informacije sa albanskom službom, "znajući da Ramin poverenik može da ih pošalje u Beograd", objavio je albanski servis "Politika".

Poslanik Demokratske stranke, ujedno i član Komisije za nacionalnu bezbednost u Skupštini Albanije Fljamur Noka poslao je zvanično pismo predsedniku Albanije Bajramu Begaju u kojem traži pojašnjenje u vezi sa posetom Hiseni Beogradu koja će, kako on tvrdi, trajati 10 dana.

"S obzirom na to da je Albanija članica NATO-a, poseta predsednika službe, zemlji koja nije članica NATO-a, izazvala je veliku zabrinutost. To je zato što služba predstavlja glavnu instituciju nacionalne bezbednosti. Takođe ova poseta povećava misteriju i otvara mnoga pitanja, jer se dešava u veoma komplikovanom i delikatnom trenutku za Kosovo, gde predsednik Srbije Vučić provocira remećenjem situacije i mira i ugrožavanjem stabilnosti u regionu", navodi se u pismu.

On je kao član Komisije za nacionalnu bezbednost zatražio da ga Begaj obavesti o motivima, razlozima i svrsi ove zagonetne posete.

"Da li su nadređene institucije obaveštene i da li je dobijeno njihovo odobrenje? Da li je to urađeno uz konsultacije i da li su naši NATO partneri obavešteni o ovoj poseti? Zahtevam da mi se informacije stave na raspolaganje u roku od 5 dana", kaže se u Nokinom zahtevu predsedniku Begaju.

Hisenijeva je ranije bila zamenica direktora tzv. Kosovske obaveštajne agencije (KIA) i u junu 2021. godine je razrešena sa te funkcije, odlukom Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

Međutim, premijer Albanije Edi Rama u aprilu ove godine imenovao ju je na čelo Albanske obaveštajne službe.


Glas javnosti/R02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR