Glas Javnosti

SEDAM VELIČANSTVENIH: Ove namirnice su bogate gvožđem, obavezno ih uvedite u svakodnevnu ishranu

Vesti
Autor: Agroinfo.rs

Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata u ljudskom telu i neophodan je za sintezu hemoglobina koji je dalje odgovoran za isporuku kiseonika organima i tkivima.

Određene namirnice su posebno bogate gvožđem i naročito se preporučuju onima koji nemaju dovoljno ovog elementa u telu.

Spanać - ovo je povrće koje je izuzetno bogato gvožđem (13,5 mg na 100g), a osim toga je niskokalorično. Bogato je i kalcijumom, beta-karotenom i drugim vitaminima koji su važni za celokupan imunitet.

Sok od paradajza - u poređenju s drugim proizvodima, sadržaj gvožđa u soku od paradajza je nizak – 1 mg po čaši. Ali, dobar je izvor drugih elemenata u tragovima: hroma, molibdena i kobalta, neophodnih za telesni metabolizam. Čaša soka od paradajza sadrži 50% dnevnih potreba za organskim kiselinama.

Goveđa džigerica - 100 g ove namirnice sadrži oko 7 mg gvožđa. Ovo je jedna od namirnica koja ima najviše vitamina B, ali i značajne koncentracije vitamina A i D, piše citymagazine.danas.rs.

Sočivo - u 100 g sočiva ima skoro 12 mg gvožđa što je izuzetno visok sadržaj. Sočivo je takođe bogato je i drugim elementima u tragovima, uključujući magnezijum. Sočivo je izvor i triptofana, aminokiseline koja se u ljudskom telu pretvara u serotonin, zaslužan za dobro raspoloženje.

Ostrige - porcija od 6 ostriga sadrži 60 mg kalcijuma, 9 g proteina, svega 70 kalorija, ali i 6 mg gvožđa. Bogate su cinkom i jačaju imuni sistem.

Beli pasulj - porcija od 100 grama osigurava dnevnu potrebu za dijetalnim vlaknima i sadrži 6 mg gvožđa i 1100 mg kalijuma, čiji nedostatak dovodi do umora. Beli pasulj bogat je proteinima, kalcijumom, vitaminima B i antioksidansima. Ima delikatan, bogat ukus, pomalo podseća na krompir.

Krompir - 3 mg gvožđa sadrži jedan veliki pečeni krompir, potom značajne količine vitamina C i B kao i kalijuma i minerala lakih za varenje. Krompir bi mogao da zameni gotovo bilo koju namirnicu u pogledu sadržaja elemenata koji su naophodni organizmu za normalno funkcionisanje.

Agroinfo.rs

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR