Glas Javnosti

GENIJALCI NISU BILI SPAVALICE: Koliko je sna bilo potrebno Nikoli Tesli, Isaku Njutnu, Leonardu da Vinčiju?

Vesti
Autor: Glas javnosti

Veliki umovi sveta su sanjali, ali budni. Veruje se da su najveća svetska imena nauke i umetnosti spavala svega po par sati.

Prema nekim podacima, Nikola Tesla je spavao samo dva do tri sata dnevno.

-Mislim da ne postoji ni jedno uzbuđenje koje prolazi kroz ljudsko srce, kao ono, koje oseti izumitelj kada vidi neku kreaciju ljudskog uma kako se uzdiže na svetlost dana. Takve emocije teraju čoveka da zaboravi da jede, spava, zaboravi na ljubav, tvrdio je Tesla.

Isak Njutn je spavao tri do četiri sata dnevno i doživeo duboku starost. Priča se čak da je radio danonoćno, bez pauze za san ili hranu.

Leonardno da Vinči je spavao 1,5 do dva sata dnevno i to 15 ili 20 minuta na svaka četiri sata. Priča se da je bio budan i do 22 sata dnevno dok je stvarao. Njegovi sledbenici tvrde da ovaj sistem odlično funkcioniše.

Foto: Wikipedia/Leonardo da Vinči

Vinston Čerčil je spavao tri do četiri sata, ali i po malo svako poslepodne.

Tomas Džeferson je bio polufazni spavač, spavao je po dva sata dnevno bez ikakvog reda. Napoleon je spavao od ponoći do dva ujutro i od pet do sedam ujutru, čak i posle iscrpljujućih vojnih pohoda.

Novija naučna istraživnaja su pokazala da je većini zdravih ljudi dovoljno sedam sati sna.

Ipak imajte na umu da nismo svi Nikola Tesla.

Istraživanja takođe ukazuju da je hronična neispavanost usko povezana sa depresijom, anksioznošću i problemima sa kožom. Koža se mnogo brže regeneriše noću i stoga bilo kakvu oštećenost možete da popravite višesatnim spavanjem. Redovan san će vas učiniti boljim i opreznijem vozačem, bićete bolji i samouvereniji govornik, ređe ćete patiti od migrene i glavobolja, bićete produktivniji na poslu i nećete praviti greške. Osim toga, zaobilaziće vas i bezazlene i opasne bolesti, jer ćete imati jak imunitet.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR