Glas Javnosti

Протест родитеља несталих беба

Vesti
Autor: politika.rs/foto: Pixabay

Незадовољни предложеним законом траже његово повлачење из скупштинске процедуре

Иако у Скупштини Србије посланици јуче нису отпочели расправу о предлогу закона о несталим бебама, који је, иначе, уврштен на дневни ред заседања под тачком шест, о питањима која он уређује, али и о самом закону говорило се јуче у скупштинском холу, али и испред парламента.

Чланови Удружење родитеља несталих беба протестовали су јуче испред Народне скупштине тражећи да се предлог Закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији, како гласи његов пун назив, повуче из скупштинске процедуре. Они су затражили да се закон допуни предлозима тог удружења, а како је новинарима изјавила председница удружења Мирјана Новокмет, незадовољни су пре свега чланом 21, којим је предвиђено да се, у случајевима у којима не може да се утврди шта се догодило с децом коју сматрају несталом, родитељима исплати накнада од 10.000 евра.

„Ниједан родитељ на то неће пристати за било коју своту новца. И раније смо исказивали незадовољство припремом закона, зато што се није дозволило учешће родитељима који су у овој причи 20 година”, рекла је Мирјана Новокмет, а преноси Танјуг.

На одвојеним конференцијама за новинаре у холу Народне скупштине посланице Татјана Мацура (Странка модерне Србије), Александра Јерков (Демократска странка), Санда Рашковић Ивић (Народна странка) најавиле су да неће подржати предлог закона о несталим бебама јер он, како су образложиле, не решава појединачне случајеве, не даје родитељима који сумњају да им је беба нестала одговоре на кључна питања шта се десило с њиховим дететом и ко је за то одговоран, али и да се њиме „озакоњује могућност поновне продаје деце” и уместо истине, родитељима нуди 10.000 евра накнаде. Да закон мора да буде повучен из процедуре, изјавио је јуче на конференцији за новинаре у скупштинском холу и Зоран Живковић (Нова странка), који је предложио формирање нове радне групе која би се бавила начинима на које да се расветли судбина сваког несталог детета.

Стефановић: Истрага о крађи беба неће бити обустављена
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је за Танјуг да су МУП и Министарство правде јуче усагласили став по којем ће, како сматрају, тужилаштва моћи да наставе с гоњењем осумњичених за потенцијалну крађу деце јер, како су оценили, реч је о кривичном делу које није свршено. Како је објаснио, тужилаштва ће моћи да наставе с истрагама јер је реч о кривичном делима која нису свршена и још трају.

Ово је, иначе, став о којем су се јуче усагласила два министарства и представља један од механизама који тужилаштва и полиција могу да примењују да се дође до истине и правде, а није у супротности с Кривичним закоником. Суштина је, каже, да се пружи правда родитељима чија су деца на такав начин нестала и да се врати поверење у правни систем.

На питање да ли то значи да истрага неће бити прекинута предложеним законским решењем, Стефановић је казао да и данас трају одређене истраге.

– Ниједна истрага неће бити обустављена и уверен сам да ће тужилаштва моћи да гоне сваког и у сваком случају у коме постоји сумња да је дете нестало, као и да се истражи рад свих институција које су биле дужне да чувају одређене податке који се односе на свако дете које је рођено у овој земљи – навео је Стефановић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR