Glas Javnosti

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U PIROTU ZBOG IZLIVANJA AMONIJAKA: Škole u ponedeljak ne rade, izdato detaljno UPUTSTVO ZA PONAŠANJE

Vesti
Autor: Glas javnosti

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i šef Gradskog štaba za vanredne situcije je na konferenciji za medije rekao da je u tom gradu proglašena vanredna situacija.

On je tom prilikom rekao da škole u ponedeljak neće raditi, prenosi Plus online.

Podsetimo, na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja došlo je do prevrtanja vagona sa amonijakom.

Više od 50 osoba je zatražila medicinsku pomoć zbog trovanja amonijakom. Od toga, njih sedam je povređeno u nesrećama koje su izazvane curenjem amonijaka odnosno sletanjem sa puta, a jedan od njih je teže intoksiran i prebačen u KC Niš.



UPUTSTVO ZA PONAŠANJE U OVAKVIM SITUACIJAMA


Gradski štab za vanredne situacije Pirota dao je uputstvo kako se ponašati u ovakvim slučajevima.

- Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra.

- Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

- Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone.

- Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam.


Zatvoren saobraćaj

Pošto je na delu magistralne pruge Niš - Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja u 16.36 časova došlo do prevrtanja jedne vagon-cisterne tovarene amonijakom, obustavljen je i saobraćaj na pojedinim deonicama.

Ovo su putevi kod Pirota na kojima je saobraćaj obustavljen:
 
- Autoput E80 (petlje "Pirot zapad" i "Bela Palanka")
- Magistalni put II A reda 229 Pirot - Bela Palanka
- Pruga Niš - Pirot

Obustava će trajati do daljnjeg.

Podsetimo, čak 51 osoba je zatražila medicinsku pomoć zbog trovanja amonijakom, od kojih su dve teško povređene.

U železnickoj kompoziciji bilo je 20 vagona. Nekoliko vagona je iskliznulo iz šina. Jedan vagon upao je u reku Nišavu, što je u konkaktu vode, amonijaka i vazduha izazvalo burnu hemijsku reakciju.




PREMINUO MUŠKARAC

Stariji muškarac, hronični srčani bolesnik, pronađen je večeras mrtav u vozilu kojim je sleteo s puta u blizini Pirota. Za sada nema informacija o uzroku smrti a kako je saopštio direktor Opšte bolnice u Pirotu Goran Petrović, telo će biti poslato na obdukciju. "To je stariji čovek koji je bio poznat službi prijema i zbrinjavanja kao srčani bolesnik.

Da li se on zbog ovih događaja uspaničio pa je sleteo, da li je preminuo od posledica udesa ili udisaja amonijaka znaće se posle obdukcije. On je dovezen u teškom stanju ali je u šoku preminuo", kazao je Petrović. Dodao je da je zbog vanrednih događaja u Pirotu nesreća prošla neprimećena te da je čovek možda mogao biti spašen da je ranije uočeno vozilo u kome se nalazio. Petrović je kazao da je njihova zdravstvena ustanova zbrinula ukupno 34 odraslih i troje dece.

- Zbrinuli smo jednu osmogodišnju tursku državljanku i dva deteta iz Pirota uzrasta devet i šesnaest godina sa lakšim simptomima. Na grudnom odeljenju su dva vatrogasca iz Pirota jedan je 1993. a drugi 1995. godište. Jedan pacijent iz Knjaževca je poslat za Niš. Od tog broja petoro su državljani Bugarske, dva Gruzijca su kamiondžije svi su sa lakim tegobama, zbrinuti ambulantno i otpušteni – rekao je Petrović.

U niški UKC primljeno je sedmoro ljudi zbog trovanja amonijakom i hemijskih opekotina. Svi su oni u stabilnom stanju.



Glas javnosti/Plus online

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR