Glas Javnosti

PROCURIO NOVI NACRT SZO O NAREDNOJ PANDEMIJI: Ovo su ZABRINJAVAJUĆI SIGNALI!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Zabrinjavajuće je, međutim, što procurili nacrt globalnog sporazuma ukazuje da će transparentnost objavljivanja cena farmaceutskih proizvoda, ali i deljenje informacija i transfer tehnologije, biti na dobrovoljnoj bazi.

Procurili nacrt sporazuma Svetske zdravstvene organizacije, prema profesorki Londonskog univerzitetskog koledža Marijane Macukato, otkriva da svet mora biti spreman da odgovori na sledeći patogen koji može biti još smrtonosniji od kovida, ali ipak pokazuje neke "zabrinjavajuće signale".

Iz dokumenta se vidi, kako dodaje Macukato koja je ujedno i predsednica saveta SZO za ekonomiju zdravlja za sve, da bi planeta mogla da dođe u opasnost da odbaci naučeno tokom prethodne pandemije i da protraći priliku da zaštiti budućnost.

U autorskom tekstu za "Fajnenšel tajm", ova profesorka ističe da je neophodno delovati kako bi se to sprečilo - i to radeći na novom globalnom mehanizmu finansiranja, zatim inovacijama koje su za opšte dobro, ali i omogućavanjem slobodnog protoka i inovacija i informacija preko granica.

Pixabay
foto: Glas javnosti

Vlade zemalja sa niskim i srednjim prihodima morale bi da osmisle kako da brzo, a po razumnim uslovima od velikih farmaceutskih kompanija iz bogatih zemalja dopreme ključne tehnologije za vakcine.

Jer i one su deleći biološke uzorke, doprinele razvoju inovacija.

Ipak, tokom kovida je, kako ona kaže, vladao "vakcinalni aparthejd" i pokazalo se da su velika istraživanja bila u službi profita umesto zdravlja stanovništva.

Zabrinjavajuće je, međutim, što procurili nacrt globalnog sporazuma ukazuje da će transparentnost objavljivanja cena farmaceutskih proizvoda, ali i deljenje informacija i transfer tehnologije, biti na dobrovoljnoj bazi.

"Ovo bi bila velika greška – ista ona kakva je napravljena tokom pandemije, kada je stotinama miliona ljudi širom sveta uskraćeno pravovremeno primanje vakcine, delom zbog želje da se maksimizira profit nekoliko kompanija. I ne radi se tu samo o cenama, već i o uslovima za deljenje tehnologije: prava intelektualne svojine su loše regulisana", ocenjuje ona.

Profesorka Macukato uverena je da je neophodna hitna promena načina pristupa finansijama- ona koja bi otvorila fiskalni prostor koji je zemljama u razvoju neophodan da bi ulagale u zdravstvo.

"Sporazum o pandemiji treba da uspostavi sistem u kome bismo postali spremni za budućnost, prevazilazeći konvencionalne globalne strukture finansiranja zdravstva. On mora biti vođen deljenjem znanja, uključivanjem, pristupom i transparentnošću", ističe Macukato.

Samo kroz globalnu politiku, uz finansijske i pravne obaveze vlada i međunarodnih tela poput SZO, moguće je pripremiti se, pa i sprečiti sledeću pandemiju.

Novim sporazumom, svet rizikuje da napravi nekoliko koraka unazad, ukoliko posvećenost upravljanju inovacijama ne bude održavala vrednosti zdravlja za sve, upozorila je ova naučnica.

"Sporazum o pandemiji mora da utvrdi da su potrebe, praznine, prednosti i obaveze suočavanja sa globalnim zdravstvenim pretnjama, koje su, iako su svuda različite, ipak zajedničke. Kolektivna odgovornost koju svi snosimo za sprečavanje kriza koje će uticati na sve nas mora biti na prvom mestu", zaključuje profesorka Londonskog univerzitetskog koledža.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR