Glas Javnosti

PRIŠTINA SE OPASNO NAORUŽAVA, SRBIJA NEMOĆNA: Ulaganje u moderno naoružanje, "džavelin" nije jedini sistem koji kupuju!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Proces transformacije KBS u snage sa vojnim kapacitetima – koji je ušao u šestu godinu desetogodišnjeg plana, –odvija se po planu, saopštilo je tzv- "ministarstvo odbrane kosova"

Ljiridona Gaši, politički savetnik ministra odbrane Maćedoncija, rekla je za Radio Slobodna Evropa da je ovaj proces već u drugoj fazi implementacije sveobuhvatnog plana.

Očekuje se da će ova faza, koja je, prema njenim rečima, završena oko 85 odsto, biti završena sledeće godine.

„Ova faza predviđa podizanje borbenih kapaciteta. Tokom ove dve godine, fokus je više na ulaganju u moderne sisteme naoružanja... pošto je zahtev Kosova za kupovinu projektila Džavelin već objavljen. Ali ovo nije jedini sistem koji planiramo da kupimo“, rekla je Gaši.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je 11. januara obavestila Kongres o predloženoj prodaji oružja Kosovu u okviru američkog programa inostrane vojne prodaje. Kroz ovaj američki vojni program, američka vlada i strana vlada mogu postići međuvladine sporazume o pružanju bezbednosne pomoći.

Zahtev tzv. kosova uključuje kupovinu 246 projektila "Džavelin" FGM-148F i opreme za praćenje, saopštila je američka Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju.


(Foto: Jutjub)

Prema Zakonu o kontroli izvoza oružja, Kongres u ovom slučaju ima 30 dana da razmotri zahtev, ali nije potrebno odobrenje.

Ovaj period je potreban pre nego što se izda pismo odobrenja za prodaju.

Proces transformacije KBS-a u Oružane snage Kosova počeo je u decembru 2018. godine, kada je Skupština Kosova odobrila zakonske izmene za promenu mandata KBS-a. Planirano je da ovaj proces traje deset godina, do 2028. godine.

Kosovske bezbednosne snage trenutno broje oko 2.500 pripadnika. Nakon prelaznog roka, očekuje se da će se ovaj broj povećati na više od 7.500 i uključiće aktivne i rezervne članove.

Prethodno je Američka agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju objavila 11. januara da će ova prodaja oružja "pojačati dugoročne odbrambene sposobnosti Kosova da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet i ispuni svoje bezbednosne zahteve".




Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR