Glas Javnosti

PRIŠTINA TRI MESECA KRIJE ISTINU: I dalje nema rezultata obdukcije za trojicu Srba ubijenih u Banjskoj

Vesti
Autor: Glas javnosti

90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba - Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su posle šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice.

Međutim, njihova agonija tog dana nije završena - tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji - rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.


Advokat porodice Nedeljković iz Zvečana Miloš Delević kaže da od trenutka kada je telo ubijenog Stefana predato porodici, niko ni usmeno, ni pismeno nije kontaktirao sa Nedeljkovićima, sa bilo kakvim informacijama o rezultatima obdukcije. 

- Prilikom predaje tela, dobili smo papir na albanskom jeziku, na kojem nije bilo rezultata obdukcije. Taj papir u svom posedu ima porodica. Rečeno je da će rezultati biti za 15 dana. Od tada niko više nije kontaktirao sa porodicom - kaže nam advokat porodice Nedeljković i dodaje da će uskoro, na inicijativu Stefanovog oca, u Specijalnom tužilaštvu proveriti šta se dešava sa rezultatima obdukcije. Period od događaja u Banjskoj, 24. septembra, do momenta kada su porodice ubijenih Srba konačno dobile njihova tela 30. septembra, bio je za porodice pravo mučenje. Delević ističe da su sa Instituta za sudsku medicinu u Prištini, u kojem je obdukcija rađena, svaki dan tražili novi razlog zašto se predaja tela odlaže. 

- To je bilo pravo mučenje, najviše za porodicu. Šest dana su svaki dan izmišljali neki novi razlog - ističe Delević i dodaje da je ovaj pakao koji su Nedeljkovići prošli završen uzimanjem brisa člana porodice, kako bi bila urađena DNK analiza i potvrđen Stefanov identitet. 

Kroz isti pakao, u iščekivanju da preuzmu tela i sahrane svoje mrtve, prošle su i porodice Milenković i Mijailović iz Leposavića. 

- Od danas do sutra, porodice su danima bile pod velikim stresom i anksioznošću. Ovaj period je bio veoma traumatičan za njih - potvrđuje nam Predrag Miljković, advokat porodica Igora Milenkovića i Bojana Mijailovića.


Ubijeni Srbi  (Foto: Privatna arhiva)

Potvrđuje nam da su i ove dve porodice prilikom preuzimanja tela sa Instituta za sudsku medicinu u Prištini dobile papir na albanskom jeziku - potvrdu o smrti, gde je latinskim izrazom naveden direktni uzrok smrti - destrukcija lobanje, na primer, kod jednog od dvojice ubijenih Srba iz Leposavića. Međutim, ovaj papir ne otkriva ništa detaljnije - nema rezultata obdukcije, vremena kada je nastupila smrt, kao ni imena stručnjaka koji su izvršili obdukciju. Nevedeno je samo u koje vreme je obdukcija izvršena i u kojoj ustanovi. 

Zakon o sudskoj medicini *Kosova predviđa da sudskomedicinski izveštaj o nalazima obdukcije treba da bude završen u roku od 15 dana. Pomenuti zakon dalje predviđa da se ovaj rok u slučaju nekih dodatnih analiza može produžiti do 30 ili najkasnije 60 dana, uz dodatu odrednicu da se rok dalje može produžiti samo nakon pismenog odobrenja generalnog direktora Instituta. U slučaju obdukcije tela Stefana, Igora i Bojana, probijeni su svi navedeni rokovi, a rezultata nema i dalje. 


(Privatna arhiva)

- Porodice nisu dobile rezultate obdukcije, i ne znaju kada će se to dogoditi. Niko sa njima nije kontaktirao od momenta kada su preuzele tela. Ovaj period je izuzetno težak za njih - ističe advokat Predrag Miljković. Dodaje da će uskoro zahtev za informacije o rezultatima obdukcije poslati Specijalnom tužilaštvu u Prištini. 

Da li rezultati potvrđuju navode našeg državnog vrha i svedoka?

Ostaje otvoreno pitanje - da li rezultati obdukcije možda kasne zato što potvrđuju ono što je izneo srpski državni vrh, ali i jedan od svedoka događaja u Banjskoj, koji je svemu tome prisustvovao – da su dvojica Srba brutalno ubijena iz neposredne blizine, nakon što su se predali? Da li je treći Srbin ostavljen da iskrvari i nije mu pružena medicinska pomoć? Podsetimo i da je Srbija, upravo zbog ovih pretpostavki, dva puta zvaničnim dopisom tražila od Euleksa da obdukciji ubijenih Srba prisustvuje i nezavisan ekspert. Euleks, naime, „nije bio nadležan“ da ispuni ovaj naš zahtev. Da jeste, možda tri meseca nakon ubistva Srba ne bismo i dalje imali sva ova otvorena pitanja. Za početak, dovoljno bi bilo da postoji ikakva naznaka da će na njih u jednom momentu neko uopšte i odgovoriti. 


Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR