Glas Javnosti

PRIPREMAJU KLOPKU ZA PUTINA! Čim kroči na tlo ove ZEMLJE biće UHAPŠEN?

Vesti
Autor: Glas javnosti

Stranka Demokratski savez saopštila je da je pokrenula sudski postupak kako bi osigurala da vlada pritvori Putina i preda ga Međunarodnom krivičnom sudu “ako kroči u Južnu Afriku”.

Glavna opoziciona stranka u Južnoj Africi objavila je u utorak da je poduzela zakonske mere kako bi primorala vladu da uhapsi ruskog predsednika Vladimira Putina ako odluči prisustvovati samitu BRICS-a, koji je planiran da se održi u toj afričkoj zemlji u augustu.

Stranka Demokratski savez saopštila je da je pokrenula sudski postupak kako bi osigurala da vlada pritvori Putina i preda ga Međunarodnom krivičnom sudu “ako kroči u Južnu Afriku”.

“Ova preventivna sudska akcija ima za cilj osigurati da Južna Afrika ispuni svoje obaveze”, rekla je ministrica pravde opozicione vlade u senci Glinis Brajtenbah.

Brajtenbah je potvrdila da stranka nastoji dobiti “deklarativni nalog” kako bi se izbeglo ponavljanje onoga što se dogodilo 2015. godine kada Pretorija nije uhapsila Omara al-Bašira, tadašnjeg sudanskog predsednika kojeg je, takođe, tražio Međunarodni krivični sud.

Diplomatska dilema

Južna Afrika je suočena sa diplomatskom dilemom otkako je Međunarodni krivični sud, sa sedištem u Hagu, u martu izdao nalog za hapšenje predsednika Putina. Ta država je članica Međunarodnog krivičnog suda i od nje se očekuje da izvrši nalog za hapšenje ako Putin uđe na njenu teritoriju.

Planirano je da u augustu zemlja koja se nalazi na jugu Afrike bude domaćin samita BRICS-a, koji uključuje Brazil, Kinu, Indiju i Rusiju.

Pravne radnje koje poduzima stranka Demokratski savez usledile su nakon što je vlada dala diplomatski imunitet zvaničnicima koji prisustvuju sastancima ministara spoljnih poslova BRICS-a ove sedmice i šefovima država koji učestvuju na predstojećem samitu.

Imunitet se daje učesnicima sastanka ministara spoljnih poslova zemalja BRICS-a u kejp taunu u periodu od 1. do 2. juna, prema onome što je objavio vladin list u ponedeljak.

Agencija Bloomberg prenela je izjavu Ministarstva za međunarodne odnose i saradnju koja je u zvaničnom saopštenju navela da će imunitet dobiti i učesnici samita predsednika država BRICS-a, koji je zakazan za period od 22. do 24. augusta.

Pojedini ovakav potez vide kao pripremu da se osigura pravno pokriće za Putinovu posetu, što je Pretorija negirala. Južnoafričko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je u saopštenju da “ovi imuniteti ne poništavaju nijedan memorandum koji je, možda, izdao bilo koji međunarodni sud protiv bilo koje osobe koja će prisustvovati konferenciji”, navodeći da je davanje imuniteta ”normalna” stvar i ”rutina” prilikom održavanja međunarodnih konferencija.

Južnoafrička Republika je pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina da učestvuje na samitu, ali je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak odbio reći hoće li Putin prisustvovati samitu ili ne.

Rusija će učestvovati na odgovarajućem nivou”, rekao je Peskov, dodajući da Moskva očekuje da se njeni partneri iz BRICS-a “ne povode” za onim što je nazvala “nezakonitim odlukama” kao što je nalog za hapšenje.

Južna Afrika odbija da osudi Moskvu još od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, naglašavajući da zauzima neutralan stav kako bi mogla “igrati ulogu u rešavanju sukoba”, prenosi Al Džazira.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR