Glas Javnosti

PRESUDNA ULOGA VATIKANA U USPONU NACISTA: Kako su RIMOKATOLIČKA CRKVA i PAPA PIJE XII prisilili svoje biskupe na obavezujuću lojalnost Adolfu Hitleru?

Vesti
Autor: Glas javnosti

Papa Pije XII, Rimljanin svetovnog imena Eugenio Pačeli smatra se utemeljivačem čvrste saradnje katoličke crkve i nacista, a bez jakog uporišta koje je imao upravo u Vatikanu teško da bi Adolf Hitler postao ono što je bio

Naime, Papa Pije XII je pomagao i masovno bekstvo nacističkih i fašističkih zločinaca po završetku Drugog svetskog rata u Ameriku.  U povezivanju s nacistima, od velike pomoći bio mu je nemački vatikanski agent Franz von Papen, koji je uverio katoličku stranku Centrum da omogući Hitleru kritičnu većinu s kojom je preuzeo vlast i uveo diktaturu.

Vatikan je svojevremeno izrazio žaljenje zbog toga što pojedini pripadnici Rimokatoličke crkve nisu učinili dovoljno da tokom Drugog svetskog rata pomognu Jevrejima izloženim nacističkom progonu, ali je odbacio zahteve da osudi ponašanje tadašnjeg Pape Pija XII.

Nekoliko meseci nakon što su nacisti 1933, preuzeli vlast silom, uništavanjem i paljenjem vlastitog parlamenta da bi imali povod za upotrebu sile i nasilja nad političkim protivnicima, rimokatolička crkva je zaključila s nacistima sporazum i tako prisilila svoje biskupe na obavezujuću lojalnost novom "božjem poslaniku, dobrom i vernom katoliku" Adolfu Hitleru.

Sporazum koji je potpisao Vatikan sa vođom Trećeg rajha imao je odredbu u kojoj je pisalo da pre preuzimanja svoje biskupije, biskupi imaju obavezu da polože zakletvu pred predsednikom Rajha ili pred ovlaštenim rajhsthalterom.

Tekst zakletve je glasio:

"Pred Bogom i Svetim pismom kunem se i obavezujem se da ću kao biskup ostati veran nemačkom Rajhu i državi. Kunem se i obećavam da ću poštovati vladu koja će biti osnovana po odredbama Ustava i da ću u tom smislu pripremati i svoje sveštenike. Kao što mi je dužnost, radiću za dobrobit nemačke države i njenih interesa; u vršenju poslanstva koje mi je povereno, pokušaću da sprečim sve što bi tome moglo da šteti.“

Smatra se da je katolička crkva tako u velikoj meri doprinela ustoličenju nacizma na vlasti, uprkos saznajima da su fašisti brutalno progonili protivnike, pre svega sindikaliste, socijaliste i komuniste, a crkva je blagoslovila Hitlera i zvanično. Svoju predanost diktatorskom režimu nije povukla niti tada kada je bilo očigledno da nacisti planiraju nasilne i genocidne pogrome nad drugim narodima.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR