Glas Javnosti

UMESTO PALMERA ESKOBAR: Stiže novi američki izaslanik za Zapadni Balkan

Politika
Autor: Glas javnosti

Diplomata Gabrijel Eskobar zamenik ambasadora SAD u Srbiji, potvrdio je da od 7. septembra preuzima novu dužnost - funkciju izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Eskobar će na toj funkciji zameniti Metjua Palmera.

- Imenovanje je zvanično, a na novu dužnost stupam 7. septembra - rekao je Eskobar, a preneli su domaći mediji

Na novoj funkciji, Eskobar će biti zadužen za rešavanje brojnih pitanja na Zapadnom Balkanu, tako i za dijalog Beograda i Prištine.

Karijerni diplomata važi za odličnog poznavaoca Balkana, a za njega kažu i da je nepristrasni diplomata.

Dve godine, od avgusta 2019. godine, Eskobar je zamenik ambasadora SAD u Beogradu, do dolaska Entonija Godfrija bio je otpravnik poslova, odnosno rukovodio je diplomatskim predstavništvom SAD u Srbiji.

 

Prethodno je službovao u Bagdadu - 2001. je bio šef političkog odeljenja odmah nakon što je ambasada SAD ponovo otvrorila ambasadu. U bivšoj Jugoslaviji je od 1998, do 2001. bio na poziciji šefa kabineta u Кancelariji visokog predstavnika u Banja Luci, pa zamenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici.

Pre ponovnog dolaska u Beograd bio je viši savetnik ambasadora zadužen za sektor za ekonomska pitanja u Američkoj ambasadi u Bagdadu, Iraku, gde je tokom većine mandata bio na jednoj od najvažnijih funkcija - zamenika ambasadora.

Bio je i koordinator za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta ( 2017. i 2018.) zamenik ambasadora u Američkoj ambasadi u la Pazu u Boliviji ( 2014.-2017.), generalni konzul u Američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu (2013-2014). i vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Кirkuka u Iraku (2009-2010.)

 

Mediji navode da  kažu da je ipak reč o čoveku koji nije ni Trampov, ni Bajdenov već je - profesionalanac.

Ambasada SAD mu je, kako pišu medjiji, pre četiri dana priredila prigodan ispraćaj na novu funkciju.

- Gabrijel Eskobar odlično zna prilike u Srbiji, ali i na Zapadnom Balkanu. Uvek je bio u drugom planu, neeksponiran u javnosti, ali suštinski je obavljao mnoge poslove. Bavio se kako ekonomskim tako i političkim temama. Karijerni je diplomata - ističe poznavaoci prilika.

Eskobar je u šest navrata dobio najviše priznanje Stejt departmenta za izuzetan doprinos i priznanje Stejt departmenta za poseban doprinos.

Dobitnik je nagrade Stejt departmenta za izuzetan rad na terenu kao i nagrade Ministarstva odbrane koja se dodeljuje civilima za izuzetan doprinos vojsci.

 

Govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik, a očekuje se, da će ubrzo po preuzimanju funkcije krenuti na put i u posete zemlje regiona.

Njegovo imenovanje je, kako ocenjuju pojedini mediji, pokazatelj je jedne bitne stvari - da se Bela kuća pod komandom Bajdena ,"odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana".

To mu neće biti prvi put, kako navodi jedan od izvora iz diplomatskih krugova, Eskobar je bio jedan od desetak mladih diplomata koji su posle petooktobarskih promena došli u Srbiju i održavali veze sa civilnim društvom ali i ljudima iz sveta politike.

- Tada je u Beograd došlo šest sedam mladih, po rangu mladih diplomata, koji su komunicirali sa ljudima iz civilnog društva i političkim strankama. Među njima je bio i Eskobar. U međuvremenu je prošao dosta, ali važno je reći da izaslanici ne kreiraju politiku, već najviši ešalon Bele kuće napominje diplomatski izvor dobro upoznat sa karijerom Eskobara.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR