Glas Javnosti

OVO JE MINISTAR KOJEG U STRANCI ZOVU - DUPE: Sprema se veliki povratak Dušana Petrovića u DS, šabački klan kroji kadrovska rešenja!

Politika
Autor: Glas javnosti

Sprema se veliki povratak Dušana Petrovića u Demokratsku stranku (DS), saznaje Glas javnosti u ovoj stranci.

Ovaj nekadašnji visoki funkcioner DS i ministar pravde i poljoprivrede i trgovine u stranci je poznat pod nadimkom - DUPE.

Neki tvrde da je nadimak dobio od početnih slova imena i prezimena (DUšan PEtrović), dok "zli jezici" tvrde drugačije...


Naime, šabački klan u DS-u ima veliku podršku sadašnjeg predsednika Zorana Lutovca zbog ranijih zasluga i  njegovo veliko poverenje.

Samom strankom i organizacijom upravljaju Šapčani,  pa je i logično da će povratak u stranku nekada prvog čoveka Šapca, Dušana Petrovića, pratiti i Nebojša Zelenović sa svojim saradnicima.

Problem koji ima stranka Zajedno - lošu infrastrukturu po Srbiji, neutralisaće sa dva poslanička mesta koje je Zajedno ustupilo DS-u u prvih 70 mesta na poslaničkoj listi.


Zoran Lutovac (Foto: Jutjub)

Da li će trgovina sa dva poslanička mesta doneti više Demokratskoj stranci ili stranci Zajedno, ostaje da se vidi.

Za sada se stalo sa realizacijom ovog plana, jer postoje oštra protivljenja od strane dela rukovodstva.

Beogradska organizacija demokrata nije zadovoljna rezultatima koalicionih pregovora, jer od devet odbornika koje su demokrate imale u prethodnom sazivu, sada imaju dva odbornika, pa i to otežava da se ostvare planovi iz Šapca", saznajemo iz izvora u Demokratskoj stranci.

Inače, kako je Glas javnosti objavio, Demokratsku stranku očekuju velike kadrovske promene u samom vrhu.
Veliki broj članova očekuje da na čelo stranke po prvi put dođe jedna žena - dr Dragana Rakić.

"Postoji mišljenje da nam je potrebno osveženje i određene promene na čelu stranke, a da se pri tome zadrži kontinuitet politike i rukovođenje strankom.


Dragana Rakić (Foto: Jutjub)

U tom kontekstu je zamenica predsednika Dragana Rakić logičan "naslednik" na čelu stranke. Dr Dragana Rakić bila bi prva žena predsednik Demokratske stranke.

S obzirom da i po Statutu stranke, Dr Zoran Lutovac ne može više da se kandiduje za predsednika stranke, njegova zamenica nema ništa protiv da u tom slučaju stupi na mesto predsednice stranke.

Ona očekuje najveću podršku iz Vojvodine, ali i dobar deo glasova iz Beograda i Istočne Srbije" , kaće dobro upućeni izvor iz DS..


KO JE DUŠAN PETROVIĆ

Petrović je 2009. godine kao tadašnji ministar pravde uz predsednika Srbije Borisa Tadića bio ključni čovek za donošenje i sprovođenje čudovišnog Zakona o informisanju koji je tada bio direktno i jedino uperen protiv tada slobodnog Kurira.

Pokretač listova Kurir i Glas javnosti Radisav Raja Rodić pozvao je krajem avgusta 2009. godine predsednika Tadića da se oglasi povodom izmena Zakona o informisanju.

"Ako ćutite zbog ličnog obračuna Vaših ministara sa mnom, ja ću Vas razumeti, ali ako ćuteći gledate kako Srbija ponovo tone u mrak strahovlade u kome su samo gluvonemi srećni i pošteđeni, Srbija vam neće oprostiti", naveo je Rodić u otvorenom pismu Tadiću.

Novi zakon - Srbiji brnjica na usta

Rodić je upitao Tadića da li će svi problemi biti rešeni ako novinari o njima ne budu pisali.

"Hoće li Vašim ministrima laknuti kada budu otimali i o tuđem trošku uživali, a novine o tome ne budu pisale? Hoćete li Vi i tada biti predsednik svim Srbima? Oglasite se, progovorite. Ili će novi zakon Srbiji brnjicu na usta staviti ili će onaj 5. oktobar jedared i nama svanuti", naveo je Rodić.

Rodić je dodao da i on i Tadić znaju da su izmene Zakona o informisanju uperene protiv pokretača Kurira i njegovih novinara.

"Poštovani predsedniče, ako se Srbija nalazi između Kurira i bruke pred svetom zbog drakonskog zakona o medijima - pokloniću Srbiji Kurir pod uslovom da Skupština imenuje časnog, poštenog, po moralnim kvalitetima vrhunskog, nekorumpiranog državnog službenika da upravlja ovim medijem. Da li imate takvog čoveka", upitao je Rodić. 


Dušan Petrović  (Foto: Jutjub)

Naravno, odgovora od predsednik Srbije nije bilo i tada je počeo obračun države s Kurirom.

Protiv ovog zakona tada je bilo i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je pozvalo poslanike Skupštine Srbije da ne glasaju za Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, pošto ga smatra nedemokratskim i nelegitimnim aktom, i po načinu predlaganja i po načinu donošenja.

"Zakon je neustavan i antievropski po svojoj sadržini i ne može ostvariti svrhu uređivanja medijske scene, suprotno neargumentovanim tvrdnjama predlagača", navedeno je u saopštenju UNS.

PETROVIĆ UZIMAO KEŠ, UPLETEN U BROJNE AFERE

Šabački biznismen Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna "Farmakom", optužen da je zloupotrebama oštetio Privrednu banku za više od 3,2 milijarde dinara, svojevremeno je finansirao političare milionima evra! On je najviše novca dao članovima Demokratske stranke preko Dušana Petrovića, nekadašnjeg potpredsednika ove stranke i ministra pravde


Miroslav Bogićević  (Foto: Jutjub)

MULJANJE S KREDITIMA

Finansiranje DS je trajalo godinama. Počelo je s kraja devedesetih i nastavilo se sve do 2012. godine. Tada je zapao u krizu i počeo da mulja s kreditima, zbog čega je i uhapšen 2014.godine.

Dok je bio najuspešniji u biznisu, najviše se ovajdila Demokratska stranka, koja je tokom deset godina dobila nekoliko miliona evra. Sve to je išlo preko Dušana Petrovića, takođe Šapčanina. S njim je Bogićević bio u odličnim odnosima, a i jedan i drugi su imali koristi. Petrović i stranka keš, a tajkun političku zaštitu 

I Savo Manojlović iz udruženja "Kreni-promeni" rešio je da progovori o svojim dojučerašnjim saborcima sa protestnih blokada, pre svega o lideru Zajedno za Srbiju Nebojši Zelenoviću i njegovom političkom mentoru Dušanu Petroviću. Manojlović je doslovno rekao da je Petrović "raz*ebao pravosuđe".


ČOVEK ZA "POZADINSKE OPERACIJE" 

Petrović je i u vreme kada se nalazio na ministarskim pozicijama i kada je bio van vlade, važio za čoveka iz senke – dovoljno moćnog da donosi čak i sudbinski važne odluke.

U portretu objavljenom 2011. citiraju se pouzdani izvori iz DS koji navode da je Petrović zadužen za "pozadinske operacije" (možda i odatle "vuče" nadimak DUPE) i "sposoban izvršilac specijalnih zadataka i da mu je zahvaljujući tome poverena uloga političkog moćnika koji odlučuje o rasporedu partijske garniture". Ili, mnogo konkretnije: On distribuira i mahom donosi odluke ko će od članova DS-a dospeti na koju funkciju u javnim preduzećima". 


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR