Glas Javnosti

Pogoršalo se stanje generala Mladića

Vesti
Autor: Glas javnosti

Generalu Mladiću pored lečenja neophodna je i nega, jer više nije u stanju da brine o sebi sto odsto, ukazao je njegov sin Darko

Generalu Ratku Mladiću, koji se nalazi u haškom pritvoru, snaga srca je došla na donju granicu, zbog čega će u toku sledeće nedelje biti predat zahtev Hagu da ga pregledaju srpski lekari, rekao je njegov sin Darko Mladić, javlja RTRS.

"Sada mu je bukvalno snaga srca došla na neku donju granicu. Mi sada spremamo ponovo tim kardiologa i pulmologa. Tražićemo od Tribunala da odu tamo da ga pregledaju, da popričaju i konsultuju se sa tamošnji lekarima", rekao je Darko Mladić.

Prema njegovim rečima, general Mladić je uspeo krajem prošle godine da se izvuče iz zdravstvene krize i malo oporavi, nakon posete srpskih lekara i promene terapije. U jednom periodu bio je stabilan, ali je od zimus krenulo da mu slabi srce, što najviše zabrinjava.

On je dodao da je u ovom trenutku bolja komunikacija za medicinskim timom haškog pritvora i da se nada da će srpski lekari brzo moći da odu da posete generala Mladića, nakon što zahtev da ga pregledaju bude predat.


"Njemu je, osim lečenja, potrebna i nega. On nije neko ko može sto odsto da brine o sebi. Za sada mu pomažu pritvorenici koji se nalaze tamo, ali i najveći deo čuvara mu se nađe u pomoći. Nisu dužni da mu skuvaju ručak, ali žene čuvari mu ponekad i skuvaju taj ručak i pomognu mu i hvala im na tome", rekao je Darko Mladić.

On je za TV "Pink" rekao da general Mladić ima dosta dobar odnos sa ljudima koji su oko njega, jer su ga upoznali onakvog kakav je on stvarno, a ne kakva je medijska slika o njemu.

Dodao je da je generalu haški sud dodelio i dva njihova nezavisna eksperta, kardiologa i neurologa, koji ga pregledaju na tri meseca, te da Mladićeva odbrana dobija periodično njihove izveštaje.

"Poslednji put dobili su u aprilu, što je napredak, jer ranije nismo dobijali po dve do tri godine. Sud dobija izveštaje od tamošnjeg ordinirajućeg lekara. A mi kada to dobijemo, gledamo da uradimo reviziju i da vidimo šta može da se poboljša", rekao je Darko Mladić.

On nije želeo da komentariše promenu lekara u Hagu niti da potvrdi da je to lekar Paulus Falke koji je lečio i Slobodana Miloševića, navodeći da ne želi da spominje imena, zbog upozorenja iz Haga da će u suprotnom biti mu uskraćena komunikacija sa ocem.

"Kada ne bi bio u komunikaciji sa nama, mislim da bukvalno ne bi preživeo mesec dana. Meni je bitno da Ratko dobije najbolje moguće lečenje tamo", rekao je Darko.

On je dodao da se sa ocem čuje svakodnevno, a vidi preko zaštićene aplikacije dva puta nedeljno po pola sata, te da mu jednom u tri meseca odvede i unuke.

"To ga drži, ta komunikacija uživo", rekao je Darko Mladić i dodao da se odbrana radi i na reviziji presude, ali da još ne može govoriti o tome, i da je to skup proces. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR