Glas Javnosti

Počinje podela novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji

Vesti
Autor: Glas javnosti

Vlada je izdvojila još 500 miliona dinara da bi se što veći broj građana i ove godine odmarao u našoj zemlji

Danas počinje podela dodatnih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji u iznosu od po 5.000 dinara za plaćanje usluga smeštaja. Vlada je prošle nedelje, zbog velikog interesovanja za subvencionisani odmor, obezbedila 500 miliona dinara za novu seriju vaučera. 

Oni će biti podeljeni pod istim uslovima kao i na početku godine, kada je u rekordnom roku otišlo svih 100.000. Inače, građani koji su u ovoj godini već dobili vaučer, ne mogu da podnose prijave još jednom.


Ministar turizma i omladine Husein Memić poziva građane da, osim Sokobanje, Vrnjačke Banje i Zlatibora kao tradicionalno najtraženijih destinacija, odmor provedu u oko 4.200 ugostiteljskih objekata širom zemlje, što je rekordan broj u sistemu vaučera do sada. Subvencije koje su tokom nekoliko prethodnih godina na ovaj način date za razvoj domaćeg turizma donele su odlične rezultate. Prema podacima ovog ministarstva, od 2015, kada je ovaj sistem uveden, do 2022. broj domaćih turista povećan je sa 1,3 miliona na više od dva miliona. I prihodi od turizma, prema statističkim podacima, rastu iz godine u godinu, a sve veći broj naših građana odlučuje da svoj odmor ili jedan deo odmora provede u Srbiji.

Iz udruženja „Moja Srbija” koje je odmah posle prve podele vaučera uputilo zahtev vladi da se odobri nova količina jer dobar deo građana nije uspeo da ih obezbedi, navode da očekuju opet veliko interesovanje.

„Prva količina ovogodišnjih vaučera potrošena je za samo nekoliko dana, tako da će i ovog puta biti isto”, izjavio je Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija”. Napomenuo je da je važno da sav novac koji se u okviru ove akcije građanima podeli, ostaje u zemlji, što ovaj podsticaj čini jednom od najboljih subvencija u srpskoj privredi u ovoj deceniji.


Vaučer se može koristiti isključivo u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta i izvan mesta studiranja korisnika i to u trajanju od najmanje pet noćenja. On pokriva maksimalno 5.000 dinara, a ukoliko je iznos računa veći, korisnik je dužan da ostatak sume isplati iz sopstvenih sredstava. Ukoliko je iznos računa manji, vaučer pokriva ceo iznos, a razlika do 5.000 dinara se ne može naknadno iskoristiti. Prijave se podnose lično uz neophodnu dokumentaciju. Pravo na vaučere imaju penzioneri, osobe starije od 65 godina, računajući od dana u kome se podnosi prijava za dodelu vaučera, koje ne ostvaruju pravo na penziju, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, ratni vojni invalidi, poljoprivrednici, studenti. Inače pravo na korišćenje subvencionisanog odmora može se iskoristiti samo po jednom osnovu.

Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR