Glas Javnosti

PETI DAN PROTESTA SRBA U LEPOSAVIĆU: Ispred zgrade opštine dupla bodljikava žica (VIDEO, FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Meštani najsevernije opštine Leposavić i jutros su izašli na miran protest, a prethodna noć protekla je mirno.

Američki vojnici Kfora jutros su zamenili italijane, iza njih su i dalje oklopna vozila specijalne jedinice takozvane "kosovske policije",

Ispred opštinske zgrade i dalje je postavljena metalna ograda i dupla bodljikava žica.

Đaci ni danas nisu u školskim klupama, jer se zgrada opštine u kojoj je specijalna jedinica Kosovske policije nasilno uselila gradonačelnika prošlog petka nalazi na putu do osnovne i srednje škole. I maturanti su ove godine uskraćeni za defile i zabavu u najlepšem periodu svog života.

Blokirani su i pogoni radnicima Flotacije "Trepča" te su tako ostali i bez proizvodnje od koje, kako su kazali, primaju plate. 

Predstavnici opštine Leposavić su proteklih dana pokušavali da nađu kompromisno rešenje i vrate realan tok života, jer sve deluje kao da je vreme stalo. Juče su predstavnici Srba pokušali preko posrednika Kfora da objasne da narod ovde samo mirno protestuje i da gradonačelnik Ljuljzim Hetemi može izaći i napustiti zgradu bez problema, na šta je on ipak odlučio da provede još jednu noć u prostorijama ove zgrade. 



Meštani izvode razne performanse kako bi ukazali sa kakvim porblemisa se Srbi suočavaju na severu Kosova. Od ponedeljka oni često igraju i zapevaju kako bi pokazali koliko su miroljubiv narod i da tenzijama ovde nema mesta.

Ovo je peti dan kako traju mirni protesti, a sedmi od kako su policajci tzv. specijalnih jedinica kosovske policije nasilno ušli i razvalili vrata opštine kako bi okačili zastavu, a zatim i montirali video nadzor ispred i na ulazu zgrade. 



Za građane opština na severu Kosova u kojima živi većinski srpsko stanovništvo veoma je teško, jer gradonačelnici koji su nedavno izabrani kako smatra ovdašnje stanovništvo na nelegitimnim izborima, gotovo i da ne govore srpski. 

Građani su odlučni da će ovde ostati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi, da gradonačelnik napusti zgradu opštine, povlačenje specijalne jedinice Kosovske policije i oslobođanje uhapšenih u ponedeljak u opštini Zvečan.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR