Glas Javnosti

Patrijarh Vartolomej: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju izazvaće razdor

Vesti
Autor: Glas javnosti

Vraćanje istanbulske Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor, izjavio je vaseljenski patrijarh Vartolomej, pre presude turskog suda o zgradi koja je muzej od 1934. godine.

Predsednik Turske Taijip Erdogan predložio je vraćanje Aja Sofije u džamiju. Ova bivša hrišćanska bogomolja nalazila se u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas je jedan od najposećenijih spomenika u zemlji.

Sud će 2. jula odlučiti o osporavanju trenutnog statusa koji osporava zakonitost pretvaranja Aja Sofije u muzej 1934. godine u prvim godinama moderne sekularne turske države, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, prenosi Rojters.

- Pretvaranje Aje Sofije u džamiju razočaraće milione hrišćana širom sveta, rekao je ekumenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta, prenosi Tanjug.

Promena statusa „razbiće ova dva sveta” u vreme kada je čovečanstvu potrebno jedinstvo više nego ikad zbog pandemije kovid 19, rekao je Vartolomej.

Međutim, razne grupe se godinama zalažu za pretvaranje Aje Sofije u džamiju i Erdogan, pobožni musliman, podržao je njihov poziv uoči lokalnih izbora prošle godine, podseća agencija.

(Izvor: Politika)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR