Glas Javnosti

Ova biljka cveta čak 75 puta! Svi će se diviti njenog lepoti

Vesti
Autor: Glas javnosti/Agroinfo.rs

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Ime ovog cveta je amarilis. Ova lukovičasta biljka dolazi iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cveta u maju i junu.

Ovaj cvet ima duge listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvetove u obliku trube. Cvetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, beloj boji, kao i u dvobojnoj varijanti, a tolika raznolikost čini ovu biljku vrlo privlačnom.

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvetova.

Amarilis je najbolje saditi u saksiji ili posudama, a idealno mesto za držanje ove biljke je balkon. Ukrasnoj biljci odgovara senovito i polusenovito mesto, barem za vreme cvetanje. Bez problema će uspevati i na jačem suncu. U fazi mirovanja, preporučuje se da amarilis unesete u hladnu i mračniju prostoriju, sve dok ponovo ne izađu prvi cvetovi.

Što se tiče zalivanja, amarilis ima velike potrebe za vodom pa ga je potrebno zalivati što češće. U letnjim danima i na višim temperaturama amarilis se zaliva i do nekoliko puta dnevno. Neke od zanimljivosti cveta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju prečnik cvetova do šest centimetra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR