Glas Javnosti

BABURIN: EU krši Dejton, a krivicu svaljuje na Dodika

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Zahvaljujući stavu predsednika Srpske Milorada Dodika, te pragmatičnoj poziciji mađarskog rukovodstva i niza drugih političara, gvozdena zavesa pred Rusijom nije u potpunosti uspostavljena.

Činjenica je da Evropska unija krši Dejtonski sporazum, ali pokušaj da odgovornost za kršenje svali na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika dodatna je potvrda da su zaboravili kako se živi pošteno, izjavio je predsednik Međunarodne slovenske akademije nauke, obrazovanja, kulture i umetnosti Sergej Baburin.

"Oni žive kao prevaranti, obmanjuju i svoje grehe prebacuju na druge, ali možemo se nositi s tim tek kada Rusija zavede red u Ukrajini", dodao je on u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.

Baburin je rekao da pamti Dejton i seća se koliko je to bio težak proces, te da mu je tadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke Hans-Ditrih Genšer rekao da su imali drugačiji plan.

"Plan im je bio da progutaju, potčine BiH. Nisu bili u stanju da reše problem položaja pravoslavnih Srba u BiH. Dejton je uspostavio BiH od dve ravnopravne države – Republike Srpske i Hrvatsko-Muslimanske federacije. Upravo te dve suverene države su, da bi zaustavile rat, pristale da žive jedna pored druge. Evropi se to danas ne sviđa. Žele da sruše i pogaze Dejtonski sporazum, te nateraju Republiku Srpsku da se pridruži Zapadu. Tako će Srpska izgubiti svoj civilizacijski identitet", upozorio je Baburin.

Dodao je da se radi o pokušaju da se Srbi nateraju da prestanu da budu Srbi i postanu Evropljani. A Evropljani pokušavaju da više ne budu Evropljani, tako što postaju apstraktni ljudi, tj. osobe koje nemaju istoriju, pamćenje, nacionalni karakter.

Baburin je naglasio i da sve zamerke Evropljana na račun Srpske nemaju pravnog osnova, te da Rusija podržava Republiku Srpsku.


"Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum. A EU i njeni predstavnici se ne pridržavaju toga. Republiku Srpsku i Rusku Federaciju nije briga šta pričaju na Zapadu. Mi razmišljamo o budućnosti i zahvaljujući tome sve više zemalja širom sveta podržava naš stav: Rusija, Belorusija, Republika Srpska i Republika Srbija", istakao je Baburin.

Ocenio je da je Rusiji teško jer Zapad i skoro sve evropske zemlje pokušavaju da je sruše, ali da je upravo zahvaljujući državama s Istoka, Republici Srpskoj i još nekim zemljama Rusija uspela da izdrži brojne sankcije.

"Ono što elita evropskih zemalja danas radi protiv Rusije je korisno za nas, jer su strane kompanije napustile državu. O tome smo nekada mogli samo sanjati jer su oni preuzeli našu ekonomiju i vukli novac iz Rusije. Sada ih nema. Zahvaljujući stavu predsednika Srpske Milorada Dodika, zahvaljujući pragmatičnoj poziciji mađarskog rukovodstva i niza drugih političara, gvozdena zavesa pred Rusijom nije u potpunosti uspostavljena", napomenuo je Baburin u emisiji "Pečat" na RTRS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR