Glas Javnosti

OBUSTAVA NASTAVE NA KOSOVU I METOHIJI: Roditelji dobili obaveštenje od škola

Vesti
Autor: Glas javnosti

Školske vlasti na Severu Kosova i Metohije donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama usled novonastale situacije, odnosno prisustva specijalnih jedinica tzv. kosovske policije.

Kao razlog naveli su zabrinutost roditelja i rizik po bezbednost dece. Ovo je informacija koju su lokalnim medijima preneli roditelji koji su dobili poruke od učitelja i nastavnika, ali koja nije zvanično potvrđena.

Jedno od ključnih pitanja koje građani Kosovske Mitrovice od petka postavljaju jeste bezbednost dece i odlazak u školu u ponedeljak, kao i šta da čine službenici opštinskih privremenih organa, čoije su zgrade zauzele jake snage specijalne kosovske policije.

Lokalne vlasti se nisu još uvek javno obratile javnosti sa instrukcijama, i odlukama, ako se izuzme poziv Aleksandru Vučiću da hitno obustavi pregovore sa Prištinom, piše Kossev.

Međutim, nakon pritiska roditelja i javnosti, školske ustanove su se preko učitelja i starešina, danas obratile roditeljima sa porukom sledeće sadržine:



„Poštovani roditelji,

Nakon mnogih poziva i pristiglih poruka direktorima škola i razrednim starešinama od strane roditelja, u kojima izražavaju svoju zabrinutost i strah za bezbednost svoje dece, u školama u čijoj se neposrednoj blizini, kao i na mestima gde učenici prolaze na putu do škole, nalaze policajci sa dugim cevima i pod punom ratnom opremom, kao i transporteri na samim ulazima u škole, na današnjem sastanku direktora škola sa severa Кosova i Metohije sa načelnikom Školske uprave, jednoglasno je doneta sledeća odluka: 1. U svim školama na severu Кosova i Metohije zbog prusustva tzv. kosovske policije pod punom ratnom opremom, nastavnici i učenici nisu u stanju da neometano i bezbedno izvode nastavu, pa se zbog navedenih razloga, a sve u interesu i bezbednosti učenika, nastava prekida sve dok postoje navedeni razlozi i policajci se ne povuku. 2. Roditelje će razredne starešine obavestiti kada će se učenici ponovo vratiti u školske klupe“.



Do objavljivanja vesti nismo uspeli da dobijemo potvrdu i izjavu načelnika Ivana Zaporošca, inače nekadašnjeg odbornika kosovske opštine Severna Mitrovica.

On već godinama ne odgovara na naše pozive, niti pitanja.

Treći je dan od nasilnog ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinske zgrade u tri severne opštine. One su uveli novoizabrane albanske gradonačelnike Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, čemu se lokalni Srbi protive. Akcija je u sve tri opštine bila propraćena incidentima sa više od 10 lakše povređenih Srba i 5 policajaca, i najmanje dva demolirana policijska vozila, uz opšte neodobravanje lokalne zajednice, uprkos suprotnim tvrdnjama u Prištini.



Oštre su reakcije međunarodne zajednice, a u takvom tonu među prvima je reagovao i američki državni sekretar Entoni Blinken i to zasebnim saopštenjem. Nemački izaslanik za dijalog, Manuel Saracin, kao i evropska izvestiteljka za Kosovo Viola Fon Kramon, hitno su došli kroz odvojene posete. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je dve strane na dijalog a Prištinu da ne povlači jednostrane akcije i podhitno deeskalira situaciju, te ne povlači destabilišuće korake.

Kosovski organi bezbednosti, međutim, i dalje borave u ovim zgradama, zamenivši zastave, vrata i nadzorne kamere, dok kosovske vlasti čestitaju na akciji i najavljuju normalan dolazak gradonačelnika na svoja radna mesta.

Ispred opštinskih zgrada smenjuju se različite vrste policijskih vozila – od blindiranih, redovnih, civilnih džipova, kao i jedinica – od policajaca u običnim uniformama, do specijalaca sa šlemovima, pancirima i drugim cevima, kako u plavim, tako i sivim uniformama.

Danas je na licu mesta bila i evropska izvestiteljka, koja je obišla Zvečan i Leposavić i prizor ocenila „zastrašujućim“, naročito nakon obilaska oblasti u Zvečanu, gde se u neposrednoj blizini specijalnih jedinica nalaze dve škole, obdanište sa jaslicama i studentski dom.


Glas javnosti/Kossev

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR