Glas Javnosti

NOVA DRAMA NA KOSOVU I METOHIJI: U Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću Kfor i tzv. kosovska policija drže pod blokadom zgrade opština! (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Veliki broj pripadnika Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je jutros u blizini opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Iza njih nalaze se jake snage tzv. kosovske policije koje ne dozvoljavaju okupljenim Srbima da priđu zgradama.

Više stotina Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

Pripadnici italijanskog dela Kfora se nalaze na ulazu u Bošnjačku mahalu, gde su se rasporedili od ranih jutarnjih sati. Prisutno je nekoliko džipova i kamiona sa više od 100 vojnika.


U blizini opštine Zvečan takođe je prisutan veliki broj priopadnika Kfora poljskog kontigenta, koji čine prvi prsten "obezbeđenja" oko zgrade opštine, u koju se u petak uz primenu sile "uselio" albanski gradonačelnik, posle izbora na kojima Srbi nisu učestvovali.

Iza pripadnika Kfora se kod same opštinske zgrade nalaze pripadnici kosovske policije.

14.29 U Zvečan je stigao i komandant regionalnih snaga Kfora za sever Kosova

U Zvečan je stigao i komandant regionalnih snaga Kfora za sever Kosova. On trenutno razgovara sa bivšim gradonačelnik Dragišom Milovićem i potpredsednikom Srpske liste  Igorom Simićem.

14.10 Srbi u Zvečanu pevaju specijalcima "Izađi mala"

Okupljeni Srbi u Zvečanu otpevali su pesmu "Izađi mala" koja je bila namenjena specijalcima kosovske policije koji se12.51 Srbi u Leposaviću doneli ozvučenje, igraju i kolo 

Srbi u Leposaviću doneli su i svoje ozvučenje, a u jednom trenutku su zaigrali i kolo ispred pripadnika Kfora.

11.47 Izuzetno napeta situacija u Zvečanu

Situacija u Zvečanu je izuzetno napeta. Albanski novinari su se iznaneda povukli s ulica i otišli dalje od zgrade opštine. Ponovo je došlo do tenzija kada je komandant Kfora tražio ljudima da se povuku iza oklopnih vozila kosovske policije, kako bi ih oni stavili u "sigurnu zonu".

Narod je to odbio jer veruje da je to način da u zgradu uđe Iljir Peci, a posebno negodovanje izazvala je vest da je on najavio svoj dolazak u zgradu opštine. Situacija je izuzetno napeta, a veliki broj pripadnika specijalne jedinice sa gas maskama i suzavcem nalazi se u ulazu zgrade opštine.

11.30 Ometanje signala mobilne telefonije na severu

Kosovska policija ometa signal Telekoma Srbija na severu Kosova i Metohije. Zato je otežano uspostavljanje telefonski i internet veza u četiri opštine.


10.45 Građani Zvečana pustili vozilo Kfora da se povuče

Okupljeni građani su propustili vozilo Kfora da se povuče iz mase.

10.40 Dva zahteva Srba - odlazak nelegitimnih gradonačelnika i povlačenje specijalaca

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je narod koji se jutros okupio ispred opštine Zvečan izneo dva zahteva, da nelegitimni gradonačelnici odu i da šefuju svojim porodicama i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

10.10 Srbi u Leposaviću pevaju kosovske pesme

U Leposaviću je trenutno mirna, ali napeta situacija. Srbi su i dalje okupljeni ispred zgrade Opštine. Vojnici Kfora nalaze se u krugu centra Leposavića.


09.35 Okupljeni Srbi ispred opštinske zgrade u Zvečanu

Okačili srpsku trobojku na jedno od oklopnih vozila Kosovske policije.

9.12 Čeka se odluka "gradonačelnika"

Albanski takozvani gradonačelnik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri izjavio je da će se posle sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom odlučiti da li će otići u svoju kancelariju u opštini ili ne.

08.51 U Zvečanu i dalje napeto ispred zgrade opštine

Okupljeni Srbi zahtevaju da se specijalna policija povuče. Uzvikuju "idite, idite" i "ovo je Srbija".

8.49 Raste broj okupljenih građana u Leposaviću

Broj okupljenih građana na ulicama Leposavića raste iz sata u sat, i sada se na ulicama nalazi nekoliko hiljada ljudi.

8.21 Specijalci se povukli u zgradu opštine u Zvečanu

Pripadnici Kfora su raspoređeni ispred zgrade opštine, dok su se specijalci trenutno povukli u zgradu Opštine. Više hiljada gradjana na ulicama Zvečana mirno protestuje i čeka odgovor na svoje zahteve. Tu su predstavnici Srpske liste bivši gradonacelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan, Milan Radojević i Dragiša Milović.

8.08. Meštani Zubinog Potoka ispred zgrade opštine

Meštani Zubinog Potoka okupili su se ispred zgrade opštine. Ogorčeni pitaju "kakva je ovo demokratija".

07.49 Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se pripadnicima Kfora u Zvečanu

 "Ovo je zgrada opštine, narodna zgrada, gde rade naše porodice i ostaćemo ovde. Oni koji su nepozeljni treba da odu. Ako želite da odete, napravićemo vam mesto da prođete".7.47 Više stotina građana ispred opštine Zvečan

Više stotina građana okupljeno je ispred zgrade opštine Zvečan. Stigli su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić. Ispred zgrade opštine prisutan je veliki broj specijalne kosovske jedinice Rosu. Između naroda i Rosu raspoređene su jedinice kfora opremljenje opremom za razbijanje demonstracija.

07.20 Pokušaj pregovora Kfora i predstavnika opštine Leposavić

Zoran Todić kaže da građani zahtevaju da kosovska policija i albanski predstavnik napuste zgradu opštine kako bi radnici mogli da obavljaju svoj posao.

7.15 Zaposleni probili prvi kordon, zaustavila ih policija koja je iskoristila suzavac


Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao.

Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i u više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac.

07.14 Oglasile se sirene u Zvečanu

07.00 Srbi se u velikom broju okupljaju ispred zgrada opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok

Sa građanima su čelni ljudi Srpske liste. Situacija je veoma napeta.

6.30 Kfor je opremljen opremom za razbijanje demonstracija.


Glas javnosti/ Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Marko u 29.05.2023 16:54:03 h
     0 
Zašto se bunite kada ste sami predali vlast!!!! Trčite opet na vučićevim mitinzima za bedne sendviče!