Glas Javnosti

Ne verujte etiketi: Kratak vodič kako da prepoznate da je maslinovo ulje kvalitetno

Vesti
Autor: Glas javnosti/Agroinfo.rs

Maslinovo ulje se preporučuje za salate, ali i kao zdravija alternativa suncokretovom kada je u pitanju prženje hrane. Ono što je važno, to je da prepoznamo koje maslinovo ulje je zaista i kvalitetno. Evo i kako.

Na tržištu se danas mogu naći razni falsifikati maslinovog ulja, pa je teško prepoznati pravi, kvalitetan proizvod.

Tedi Chiavalon iz istarskog grada Vodnjan, koji se više od dve decenije bavi uzgajanjem maslina i prodaje maslinovo ulje u 23 zemlje, kaže da na tržištu gotovo 90 odsto maslinovog ulja nije nastalo na način kako treba, te da se ne sme verovati etiketama.

- Nemojte verovati nijednoj etiketi, niti jednom proizvođaču, ukljujučujući i mene, već sami sebi. Otvorite bocu, stavite malo ulja u čašicu, zagrejte je, jer na 27 stepeni Celzijusa maslinovo ulje kreće da evaporira i osete se malo bolje mirisi i ukusi - savetuje Chiavalon.

Šta treba osetiti da bismo procenili kvalitet ulja?

Ono što morate da osetite jeste – na nos ulje mora biti zeleno kao sveže pokošena trava i voćno, a na ukus pikantno i gorko, napominje stručnjak, toliko da se nekada zakašljete, a nekada i suze mogu da krenu na oči.

- Ako je maslinovo ulje zeleno, voćno, pikantno i gorko mi govorimo o prirodnom, nepatvorenom ulju dobijenom iz ploda masline, nebitno da li je ono proizvedeno u Istri, Grčkoj, Italiji ili Maroku, apsolutno nema veze - ističe Tedi Chiavalon.

Osim toga, prženje na maslinovom ulju nije kancerogeno ako se radi o pravom maslinovom ulju, ali nije baš isplativo, kaže Tedi.

U svakom slučaju, ako koristite ovu vrstu ulja, najpre se potrudite da uvek nabavite hladno ceđeno, a vremenom ćete istančati svoj ukus tako da ćete moći da prepoznate koji proizvod je kvalitetniji prenosi Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR