Glas Javnosti

MEDNO SIRĆE: Jednako dobro kao jabukovo, jača organizam, a možete ga pripremiti i kod kuće!

Vesti
Autor: Glas javnosti/Agroinfo.rs

Zdravija alternativa za obično sirće je jabukovo sirće, ali da li ste čuli i da li znate kako se pravi medno sirće? U nastavku teksta pročitajte sve o ovoj vrsti tečnosti i njenoj lekovitosti.

Ova neuobičajena vrsta sirćeta komercijalno se pravi u Francuskoj, Italiji, Španiji, Rumuniji, a svetski poznati kuvari otkrivaju da je specifično za jednu oblast u Turskoj. Kod nas se beleže tek pojedinačni slučajevi pravljenja mednog sirćeta u kućnoj radinosti. Vrlo je zdravo i po kvalitetu može da se meri sa jabukovim sirćetom, a neki kažu da je čak i bolje.

S obzirom na to da je odavno poznato koliko je med blagotvoran za naš organizam, logično je da je i medno sirće vrlo zdravo i pogodno za upotrebu. Kod nas je slabo rasprostranjeno i za njega se slabo zna, ali je moguće pripremiti ga i kod kuće.

Priprema mednog sirćeta

Letnji period je idealan za pravljenje ovog sirćeta zbog visokih temperatura, a sirće se dobija fermentacijom rastvora vode i meda. Naravno da bi proces bio uspešan, za početak je bitno da imate dobru medovinu. Sirće mora da prođe kroz 3 koraka dok ne postane upravo to: fermentacija, inokulacija sa acetobacter i izlaganje kiseoniku.

Rastvor za fermentaciju se priprema od pet delova vode i jednog dela meda. Treba ih dobro izmešati, najbolje u staklenoj posudi, jer tada možete videti da li je na dno pao talog meda. Ako nema taloga, to znači da je sav otopljen. Kvalitet ovog sirćeta zavisiće od kvaliteta meda, koji sadrži različite vrste šećera u različitim koncentracijama. Boja sirćeta će u početku biti sasvim svetla, ali tokom vremena će preuzeti ćilibarnu nijansu i postepeno će da potamni kako vreme bude odmicalo. Ukoliko želite tamniju boju ranije, sirće treba da se pakuje u svetlim staklenim bocama, i da bude izloženo svetlosti. Neka iskustva govore da pravljenje mednog sirćeta u idealnim uslovima može da potraje od pola godine do godinu dana, a ponekad proces fermentacije može da traje i do tri godine.

Koristi mednog sirćeta za naš organizam

Kao i jabukovo, i medno sirće je veoma zdravo, a negde se čak navodi i da je bolje od jabukovog. Ima dobro antibakterijsko i antigljivično svojstvo i vrlo je pogodno i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Pored toga što čiste organizam i vrši njegovu detoksikaciju, sirće poboljšava vitalne funkcije tela, poput cirkulacije i imuniteta. Evo nekih specifičnih zdravstvenih prednosti mednog sirćeta:

medno sirće poboljšava varenje, reguliše telesnu masu, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, vraća pH ravnotežu organizma, podstiče detoksikaciju organizma, podmlađuje i hrani kožu, sprečava bol u grlu, apatiju, polensku groznicu, stomačne tegobe i slično. 

U ishrani koristi se za salate i dobijanje specifičnog ukusa. U suštini se može koristiti kao i svako drugo sirće.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR