Glas Javnosti

Luna parkovi u Srbiji nisu bezbedni za najmlađe, svake godine veliki broj nesreća u kojima stradaju mališani: KO KONTROLIŠE NJIHOV RAD?

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Juče je u selu Kolut došlo do pucanja cevi, glavnog nosača ringišpila, prilikom čega je povređeno desetoro mališana. Prema statistikama tokom svake godine širom Srbije beleži se veliki broj ovakvih nesreća u kojima stradaju deca. Pitanje je ko je odgovoran za ove tragične događaje i ko kontroliše rad luna parkova?

U Ministarstvu za rad navode da je na lokalnoj samoupravi da traži atest od firme koja je vlasnik zabavnog parka. Vlasnik, kako kažu, mora da dobije dozvolu da postavi ringišpil i da pokaže atest o njegovoj ispravnosti.

Nakon što je sprovedena istraga u Somboru utvrđeno je da je vlasnik luna parka, u kojem se sinoć dogodila tragedija, imao atest za sprave.

Izvor: Pixabay

Poražavajuća činjenica u ovakvim slučajevima je to što mnogi rade na crno, a i kada dobiju dozvolu, niko ne proverava ispravnost sprava. Takođe, ne postoji zakonska regulativa koja propisuje način kako se kontroliše funkcionalnost i ispravnost vrteški u zabavnim parkovima.

Ringišpili se prodaju na internetu po ceni od nekoliko hiljada evra, a da biste ih postavili dovoljno je samo da prijavite mesnoj zajednici.

-Postavljanje ringišpila ide glat. Samo otvoriš radnju, prijaviš mesnoj zajednici da ćeš da ga postaviš, oni jave opštini i to je to- rekao je jedan od vlasnika ringišpila i dodao da niko ne dolazi da proveri da li je sve pod kontrolom, tačnije, da ne postoji nikakva inspekcija.

Podsetimo, u martu 2013. u zabavnom parku „Boban Panić” u Sokobanji dogodila se nesreća kada se ringišpil na kome se vozilo 17 učenika prvog razreda kruševačke osnovne škole „Nada Popović” polomio. Povređeno je devetoro dece, od kojih jedna devojčica teže. Taj zabavni park nije imao dozvolu za rad.

Četvoro mališana je lakše povređeno u januaru 2014. kada se na Beogradskom sajmu prevrnuo tobogan za decu na naduvavanje. Do prevrtanja je došlo jer tobogan nije bio vezan za sajlu i nije bio obezbeđen. U tom trenutku na njemu je bilo petnaestoro učenika Osnovne škole “Aca Milosavljević” iz Rušnja.

U avgustu 2014. pojavila se vest da su mašine za zabavu na vašaru u niškoj Pantelejskoj crkvi nivelisane panjevima.Kod posetilaca je to probudilo sumnju u bezbednost vrteški.

-Jako su opasne vožnje na ovome- napisao je tada jedan Nišlija na Fejsbuku koji je slikao i objavio potkajlovane ringišpile. Međutim, ljudi iz Pantelejske crkve su uveravali da nema mesta panici, te da je reč o iskusnim vašardžijama koji svoje mašine postavljaju na mnogim crkvenim saborima i što je najvažnije, imaju ateste i svi su kontrolisani. Međutim, nisu mogli da odgovore na pitanje koja ih je inspekcija kontrolisala te su zatvoreni pre početka vašara.

( Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR