Glas Javnosti

ASANŽU SE CRNO PIŠE

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Džulijan Asanž ulazi u veliku istoriju protestanskog naroda koi sebe naziva – Amerikom. Milion azijata u Vijetnamu, Avganistanu, Iraku, Siriji, Srbiji i par miliona ubijenih ljudi, tamo-vamo .

Porotu čine engleski lordovi, čestiti, naravno. Ko posumnja u njihovu pravdu i humanizam taj je zaradio na račun pisca ovih redova put u Kovin.

Odbacite optužbe, poziva Amnesti Internešenel pre saslušanja Džulijana Asanža.

Rizik profesije za izdavače i istraživačke novinare širom sveta visi o koncu. Ako Džulijan Asanž bude isporučen u SAD i tamo bude krivično gonjen, globalne medijske slobode će takođe biti na suđenju.


Amnesti internešenel je u utorak ponovo pozvao američku vladu da povuče optužbe protiv zatvorenog izdavača Vikiliksa Džulijana Asanža, čije se
poslednje saslušanje u Visokom sudu Velike Britanije, zbog njegovog izručenja Sjedinjenim Državama, brzo približava. Saslušanje Asanža u sudnici Visokog suda 20. do 21. februara utvrdiće da li je australijski novinar, koji je u zatvoru u londonskom zatvoru Belmarš od aprila 2019. godine, iscrpeo sve svoje žalbe u Velikoj Britaniji i da li će biti izručen Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa optužbama. Kršeći Zakon o
špijunaži iz 1917. i zakon o kompjuterskoj prevari i zloupotrebi objavljivanja poverljivih američkih vojnih dokumenata i fajlova na Vikiliksu pre više od jedne decenije.

„Rizik za izdavače i istraživačke novinare širom sveta visi o koncu. Ako Džulijan Asanž bude poslat u SAD i tamo mu se sudi, biće suđeno i slobodi
globalnih medija“, rekla je Džulija Hol, ekspert Amnesti internešenela za borbu protiv terorizma i krivično pravosuđe u Evropi.

„Asanž će lično platiti za sve politički motivisane optužbe, a globalna medijska zajednica će najzad shvatiti da ni ona nije bezbedna“, dodala je Hol.

„Pravo javnosti da zna šta njene vlade rade u njeno ime biće duboko potkopano. SAD moraju da odustanu od Asanžove optužbe zakona o špijunaži i okončaju njegovo proizvoljno pritvaranje u Velikoj Britaniji."





Među materijalima koje je objavio Vikiliks nalaze se ratni dnevnici iz Avganistana i Iraka koji otkrivaju ratne zločine SAD i koalicije, od kojih je mnoge razotkrila američka uzbunjivača Čelsi Mening. Možda najozloglašenije od curenja informacija je takozvani video snimka kolateralnog ubistva, koji pokazuje kako se posade helikoptera američke vojske smeju dok pucaju na grupu iračkih civila, uključujući novinare i decu. Dok su vojnici i komandanti umešani u materijale koje je objavio Vikiliks uglavnom bili nekažnjeni, Meningova je odslužila sedmogodišnju zatvorsku kaznu pre nego što joj je odlazeći američki predsednik Barak Obama 2017. ublažio kaznu.

U međuvremenu, Asanž se suočava sa pretnjom od 175 godina zatvora ako bude proglašen krivim po svim optužbama protiv njega. Asanž je odlukom suda lišen slobode u decembru 2010. godine. Od tada je držan u kućnom pritvoru zatvoren u ambasadi Ekvadora u Londonu, celih sedam godina dok je imao zaštitu administracije bivšeg ekvadorskog predsednika RafaelaKoree. Sedam godina je proveo u ambasadi Ekvadora u Belmaršu.

Godine 2019, Nils Melcer, tada specijalni izvestilac UN za borbu protiv mučenja, rekao je da Asanž pokazuje „sve simptome tipične za dugotrajno izlaganje psihičkoj torturi“.

U slučaju Asanž, federalni sudija je osudio Džošuu Šultea iz Njujorka na 40godina zatvora u delu zbog toga što je Vikiliksu dao „trezor 7“, seriju
dokumenata koji detaljno opisuju aktivnosti i mogućnosti CIA-e za nadzor i sajber ratovanje.


U ponedeljak, CIA, koja je razmišljala o likvidaciji Asanža tokom Trampove administracije, pozvala se na državnu tajnu u pokušaju da blokira tužbu
advokata izdavača. U tužbi se navodi da su službenici CIA-e „očigledno prekršili” prava advokata i novinara koji su posetili Asanža u ambasadi
Ekvadora u Londonu vršeći neustavne pretrese i oduzimajući im elektronske uređaje.

Poznati američki filmski reditelj Oliver Stoun objavio je video-snimak tokom vikenda kako bi skrenuo pažnju na proteste „Dan iks“ (kako Asanžove pristalice nazivaju predstojeća saslušanja) i Asanžovo „nezakonito pritvaranje“.

„Svet treba da se podseti, kao i Džulijan“, rekao je Stoun. „On je jedan od nas. On je nešto više, on je kolektivno „mi“. Ako on padne, pašće deo svakog od nas.”

Oliver Stoun skreće pažnju na proteste u Londonu i širom sveta od 20. do 21. februara uoči poslednjeg suđenja Džulijanu Asanžu u Velikoj Britaniji.
U Njujorku, aktivista i politički satiričar Rendi Krediko, voditelj emisije "Džulijan Asanž - Odbrojavanje do slobode", pilotiraće kamionima sa bilbordima
sa sloganom "Sloboda Asanžu" uoči saslušanja u Londonu.


U međuvremenu u Francuskoj, ruski umetnik Andrej Molodkin privlači globalnu pažnju svojom pretnjom da će uništiti kolekciju dela umetnika poput Pikasa, Rembranta i Endija Vorhola ako Asanž, koji pati od niza zdravstvenih problema, umre u zatvoru.

Zbog «čestitih američkih sudija» stradaće Rembrant i Pikaso. Normalno, Amerikanci su vrlo principijelni. Ako su streljali Čajkovskog i Dostojevskog
što ne bi i Asanža.

Savet sudiji Bilu Hikoku: Proglasite Asanža Rusom i rođakom Vladimira Putina i onda... Tras ! Niko neće da se buni u Teksasi i Maloj Ivanči iz Ajove!

Uredio Vlastimir Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR