Glas Javnosti

LEKARI GA OTPISALI KAO BEBU, ali on i njegovi roditelji postigli su ČUDO! BORBA I DALJE TRAJE, potrebna je pomoć

Vesti
Autor: Glas javnosti

Sedmogodišnji Roman Šarenac od rođenja se bori sa teškim zdravstvenim problemima i polako napreduje, postiže nezamislivo, tako da ga lekari nazivaju pravim medicinksim čudom. Ali, potrebno je još dosta toga kako bi dalje napredovao, napravio prve samostalne korake...

Roman Šarenac je rođen 2016. godine u Nišu kao beba iz zdrave i uredno vođene trudnoće. Njegova mama je imala veoma težak porođaj koji je za sobom ostavio niz posledica, pa su lekari otpisali mališana.

Kao što često biva, prilikom porođaja Roman je ostao bez kiseonika zbog čega je njegov mozak pretrpeo velika oštećenja nakon čega je reanimiran i prebačen za Institut za neonatologiju, gde provodi 72 sata u hipotermiji.

Posle tročasovne reanimacije, petomesečne borbe za njegov život na Institutu za majku i dete u Beogradu i ugradnje sonde za hranjenje u Tiršovoj ulici, otpušten je na kućno lečenje nepomičan, nesvestan okoline i bez refleksa gutanja. Bio je beba koju su lekari otpisali i nisu davali nikakve šanse da će ikada samostalno sedeti, a kamoli hodati.

Roman iz Niša, međutim, sada sam sedi, puzi, a nadomak toga je da samostalno hoda, pa ga lekari nazivaju pravim medicinskim čudom.

Dijagnoza cerebralna paraliza dijagnostikovana je pet meseci nakon rođenja. Prvih pet meseci se borio za život, a do treće godine je ležao potpuno nepomičan. Vremenom je počeo sam da se okreće u krevetu, potom uspeo samostalno da sedi, a kasnije i da puzi i da stoji.

Izvor: Humanitarna fondacija Pokreni život 

Nakon nekoliko meseci vežbanja sa logopedima, smanjuje se spazam orofacijalne muskulature. Počeo je da se smeje, vilica mu se opustila, čak je uspeo i da proguta vodu.

Međutim, cerebralna paraliza iziskuje dosta tretmana i rehabilitacije, a Romanu je svakog meseca potrebno bar 2.000 evra.

Romanov tata Boško je išao na drugi kraj sveta zbog svog sina, u Rusiju i Nikaragvu… Tamo je uspeo da uštedi oko 50.000 dolara za njegovo lečenje, ali troškovima nema kraja. Roman vežba na klinici u Novom Sadu, privatno stanuju tokom rehabilitacije, a tu su i putni troškovi, logoped, defektolog, psiholog…

Romanu su za nastavak lečenja potrebna sredstva za neurorobotiku, tretmane hranjenja i gutanja, intenzivnu fizikalnu rehabilitaciju, rad sa psihologom, defektologom i logopedom, hidro i hipoterapije, tretmane u hiperbaričnoj komori, laseroakupunkturu, muzikoterapiju, elektrostimulacije, personalnog asistenta, prenosi Jugmedia.

Iz Humanitarne fondacije „Pokreni život“ pozivaju ljude dobre volje da SMS porukama ili uplatom pomognu kako bi Roman vodio što kvalitetniji život.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR