Glas Javnosti

Ko štiti načelnika beogradske Policije Veselina Milića u očiglednoj zloupotrebi službenog položaja?

Vesti
Autor: Glas javnosti

Saopštenje za javnost: Tužilaštvo Srbije svakodnevno, samo sebe, diskredituje nečuvenim odlukama.


Danas je Više javno tužilaštvo obavestilo Sektor unutrašnje kontrole MUP-a, da u postupanju načelnika PU za grad Beograd Veselina Milića od dana 3 maja 2023 godine, kada je javno izdeklamovao čitav niz poverljivih informacija koje su pripadnici policije prikupili u predistražnim i istražnim radnjama vezanim za masakr u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, a što se kao činjenje, i realno i praktično, graniči sa vršenjem krivičnog dela: Odavanje službene tajne, Zloupotreba službenog položaja, Ometanje pravde, Sprečavanje i ometanje dokazivanja, Nesavestan rad u službi,... zapravo ne vidi postojanje niti jednog jedinog krivičnog dela iz njihive nadležnosti !!!

Pored toga, su onako brižno, napomenuli SUK-u da se, ako to smatraju za nužnim, obrate Prvom OJT u Beogradu, pa da se kod njih raspitaju da eventualno nema elemenata nekog od krivičnih dela koja su iz njihove nadležnosti !!!

Ovakvo ponašanje, reagovanje i postupanje Višeg javnog tužilaštva je u najmanju ruku, tragikomično i više nego skandalozno. Ovakav stav tužilaštva daje prostora svim novinarima i svim medijima, da od sada, i za uvek u daljoj budućnosti, promeni način informisanja javnosti povodom svih krivičnih dela koja se dešavaju na teritoriji Srbije.
 
Dakle, poštovani novinari, više nema potrebe da se snebivate oko toga da li da objavite puno ime i prezime potencijalno osumnjičenih lica vezano za neko krivično delo o kom imate nameru da informišete javnost: odmah objavite puno ime i prezime, nemojte da se ograničavate na njegove inicijale. Isto to već je uradio prvi čovek beogradske policije i pomoćnik ministra policije. On je rekao javno: Kosta Kecmanović, a ne K.K. Odmah objavite i njegovu fotografiju javno, nema potrebe da mu zamutite lik. Takođe, sve što uspete da doznate u vezi sa tim slučajem takođe odmah plasirajte u javnost bez ikakve prethodne provere. Slobodno stvorite atmosferu linča jer to isto je već nekažnjeno uradio prvi čovek beogradske policije i pomoćnik ministra policije. Objavite imena i prezimena članova njegove porodice, gde ko ide u školu, čime se bave, gde žive, gde rade, kakav im je standard. Za ovo je prvi čovek policije već probio led.

Što se tiče uviđajnih ekipa MUP-a, od sada možete direktno sa lica mesta, bez bilo čije saglasnosti, da u toku vršenja uviđaja šaljete fotografije sa lica mesta krivičnog dela prijateljima, braći, kumovima pa i medijima, jer isto to uradio je i nn službenik MUP-a, koji je Veselinu Miliću poslao fotografiju spiska koji je pronađen prilikom sprovođenja službene radnje - Pretresanje stana osumnjičenog, a ovaj je tu istu odštampao i prikazao javnosti. Pritom, sliku nije zamutio, već je prikazao kristalno čistu i dao medijima na izvolte potencijalni krunski dokaz i puna imena i prezimena dece.

Više je nego sramotno i amaterski da se jedan ovakav dokaz prezentuje javnosti bez da se prethodno izvrše neke elementarne provere, a prva i osnovna bi bila: grafoskopsko veštačenje. Da li je nesporno utvrđeno, od strane veštaka - grafologa, da rukopis sa spiskom targetiranih pojedinaca, pripada upravo Kosti Kecmanoviću? Čisto sumnjam, i praktično je to i nemoguće, jer tako brzo i ekspresno veštačenje nikad nijedna policija sveta nije izvršila.

Takođe, inspektori koji obavljaju razgovore sa osumnjičenim i svedocima, od sada mogu medijima bez problema da iznose sadržinu istih, jer projektovani direktor policije Srbije je to već uradio. A šta ćemo sa Zakonom o tajnosti podataka? A šta ćemo sa Zakonom o javnom informisanju i medijima? Sa policijskom etikom? Vladavinom prava? Tajnosti istrage? Prezumcijom nevinosti? Ne brinite, u Srbiji je gospođa Pravda odavno rekla zbogom. Tim više ukoliko imate adekvatnu partijsku knjižicu i ako ste poltron pravom gospodaru. A Zdravka Rajevića, pokidajte, sa idiotskim disciplinskim i krivičnim postupcima, odmazda je za zlikovce najbolje oružje, i najbolja reklama.

Predsednik odbora za borbu protiv korupcije i kriminala, Novog policijsko sindikalnog saveza, Rajević Zdravko

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR