Glas Javnosti

KLJUČNI IGRAČI: Zašto tok američkih izbora kroji 750.000 Srba?

Vesti
Autor: Glas javnosti

Američki Vol Strit Internešnal magazin smatra da Srbi određuju tok američkih izbora. Razmatrajući mnoga pitanja uključujući Bajdenovu ulogu tokom NATO agresije na Srbiju, Kosovo i Metohiju opisuju se kao „odmetnutu pokrajinu Srbije“, a napominju se i nekadašnji dobri odnosi Amerike sa Srbijom, jer su države saveznice u oba svetska rata.

Američki Vol Strit Internešnal magazin u nosećem tekstu poslednjeg izdanja sa nalovom “Mogu li Srbi da odrede tok američkih izbora” govori o 750 000 srpsko-američkih građana u SAD, koji žive u brojnim državama.

U tekstu čiji je podnaslov ”Američki Srbi ključni igrači u prelomnim državama” autora Marka Robertsa navodi se da veliki broj Srba živi u važnim državama u kojima je rezutat glasanja jezičak na vagi na predstojećim izborima.

Vol Strit Magazin tvdi da bi glasovi Amerikanaca poreklom iz Srbije koji žive u Arizoni, Ohaju, Mičigenu, Viskonsinu, Floridi i Pensilvanijii mogli biti odlučujući na ovim izborima. Magazin kostatuje s jedne strane, da sa nemirima koji se rasplamsavaju u celoj naciji, neki Srbi sumnjaju u demokratskog kandidata Džoa Bajdena. 

- Ova pandemija teško je pogodila sve imigrantske zajednice, a ekonomski uticaj jako opterećuje i našu zajednicu. Mnogi ljudi žele da podrže kandidata koji stavlja ova pitanja i potencijalna rešenja u prvi plan svoje platforme - rekao je Ivan Grujić iz Mičigena.

Međutim, ono što mnoge Srbe tera na razmišljanje jeste ponašanje Bajdena prema Srbiji tokom sukoba 1999. godine. Tokom 78 dana, NATO avioni su nemilosrdno bombardirali ciljeve širom Srbije u znak podrške albanskim pobunjenicima, kršeći Povelju UN i bez pristanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Srbi nisu zaboravili oduševljenu podršku Bajdena kampanji bombardovanja, koja je razarala uglavnom civilne ciljeve, uzrokujući masovne žrtve i teško oštećenu infrastrukturu.

Mnogi smatraju da je upotreba osiromašenog uranijuma NATO-a u kasetnoj municiji i granatama u kosovskom ratu razlog za visoke stope leukemije danas u regionu. A tokom 2008. godine Srbija je imala najveću stopu smrtnosti od raka dojke. Mnogo srpskih Amerikanaca politiku bajden-ere prema Srbiji videlo je kao šamar s obzirom na to da su dve države bile saveznice u oba svetska rata.  Podsećajući na 1918. godine, kada je predsednik Vudro Vilson naredio da se zastava Srbije zavijori nad Belom kućom u znak solidarnosti Amerikanaca sa srpskim narodom tokom Prvog svetskog rata, što je kako navodi magazin, do danas čast koju je samo šačica zemalja uživala.

Tamo gde Bajden ne uspeva za neke Srbe, Tramp je uspeo navodi Vol strit internešnal magazin.

Posle 2008. godine, kada je srpska pokrajina Kosovo i Metohija, kako časopis navodi, jednostrano proglasila nezavisnost, stvorio se vakum u odnosima između Srbije i njene odmetnute pokrajine, prekinut pre samo nešto vise od mesec dana kroz dijalog čiji je ključni inicijator bio Tramp i to u sred Bele kuće. U svetlu ovog obnavljanja odnosa između Sjedninjenih Američkih država I Srbije mnogi Srbi pitaju se nije li baš Tramp predsednik po njihovoj meri.

Magazin favorizuje Trampa među pripadnicima srpske zajednice tokom odlučujućih momenata kampanje i izuzetno retke „pro-srpske“ retorike.

(Glas javnosti/Wall Street International Magazine)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR