Glas Javnosti

Klinika za kardiohirurgiju: Ne seliti nas, obolele od korone vodite u Knez Selo

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Zbog centralne klimatizacije nije moguće Kliniku za kardiohirurgiju iskoristiti za smeštaj obolelih od virusa korona, stoji u saopštenju sa ove klinike, povodom najave epidemiologa Branislava Tiodorovića da će u drugoj fazi ona poslužiti za prijem zaraženih covidom 19.

Iz Kardiohirurgije navode i da bi ovakav potez imao nesagledive posledice, a predlažu da se za lečenje obolelih od virusa korona iskoristi napuštena zgrada pulmologije u Knez Selu.

Klinika za kardiohirurgiju ima centralnu klimatizaciju, baš kao Vojnomedicinska akademija u Beogradu, za koju su kineski stručnjaci zato rekli da ne može da posluži za smeštaj obolelih od korone. Sem toga, otvorena i funkcionalna Kardiohirurgija potrebna je i zarad drugih pacijenata, kako onih koji treba da imaju hitnu operaciju, tako i onih koji svakodnevno dolaze na previjanje, piše u saopštenju koje je u ime kolegijuma ove klinike potpisao rukovodilac Dragan Milić.

U slučaju da se Klinika za kardiohirurgiju KC Niš zatvori, bila bi to katastrofalna odluka sa nesagledivim posledicama. Gde bi se zbrinjavali hitni kardiohirurški pacijenti? U Srbiji skoro 50 % ljudi umire zbog kardiovaskularnih oboljenja. I u ovo vreme pandemije biće pacijenata koji će imati potrebu za hitnom kardiohirurškom intervencijom - stoji u saopštenju.

Iako su građani često pominjali nekadašnju zgradu pulmologije u Knez Selu kao dobro rešenje za obolele od korone, niko od stručnjaka do sada to nije pomenuo kao mogućnost.

Koristimo priliku i da predložimo, po našem mišljenju, jedno sjajno rešenje u slučaju da budu neophodni (a nadamo se da neće) dodatni kapaciteti za hospitalizaciju obolelih od covid-19, a to je da se upotrebi napuštena zgrada pulmologije u Knez Selu. U Knez Selu su se donedavno i lečili pulmološki bolesnici, ima sve uslove i kapacitete, nema centralnu ventilaciju i nalazi se na 10 km od Niša, što je u uslovima neophodne izolacije idealno - navode u Kardiohirurgiji.

Upitan za komentar tvrdnji članova kolektiva Klinike za kardiohirurgiju epidemiolog Branislav Tiodorović uputio je novinare na upravu Kliničkog centra Niš. Tumačenje cele situacije sa ove strane je izostalo, jer je direktor Zoran Radovanović novinarki spustio slušalicu.

Izvor: Južne vesti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR