Glas Javnosti

KINA POLUDELA NAKON SAOPŠTENJA G7! Neverovatno šta su tražili od NJE! Licemerno!

Vesti
Autor: Glas javnosti

G7 se takođe ujedinila i u izražavanju zabrinutosti za ljudska prava u Kini, uključujući Tibet, u Hongkong i krajnji zapadni region Sinđijang, gde je postojanje prinudnog rada višegodišnje pitanje.       

Dok su lideri G7 tokom održavanja trodnevnog samita koji se održava u Hirošimi, u Japanu, poslali snažnu poruku Rusiji pozivajući ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, na umu im je bio još jedan rival - Kina. 

Naime, ova zemlja se tokom ovog vikenda suočila sa snažnim stavovima Grupe sedam i to upravo zbog svog odnosa prema Rusiji, Tajvanu, ekonomskom monopolu i unturašnjoj politici, piše Politiko . 

U saopštenju lidera bogatih demokratija G7, koji je objavljen u vreme dolaska Zelenskog u Hirošimu, od Pekinga se najpre traži da učini više kako bi zaustavio rat Rusije protiv Ukrajine. 


"Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju i da prekine svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine. Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom", navodi se u delu saopšenja svetskih lidera.

Kako su takođe istakli, saradnja sa Kinom je neophodna s obzirom na njenu globalnu ulogu i ekonomsku veličinu. Oni su pozvali na zajednički rad na izazovima kao što su klimatske promene, biodiverzitet, dugovi i potrebe za finansiranjem ranjivih zemalja, globalni zdravstveni problemi i ekonomska stabilnost.

Lidri su, međutim, izrazili i "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde Peking širi svoje vojno prisustvo i preti da će upotrebiti silu kako bi izvršio kontrolu nad Tajvanom.

G7 se takođe ujedinila i u izražavanju zabrinutosti za ljudska prava u Kini, uključujući Tibet, u Hongkong i krajnji zapadni region Sinđijang, gde je postojanje prinudnog rada višegodišnje pitanje.       


Oni su u saopštenju nastojali i da se suprotstave optužbama da nastoje da spreče uspon Kine kao globalne sile, navodi AP.

"Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini, niti nastojimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine", navodi se u saopštenju.   

Lideri G7 su prvog dana održavanja Samita, u petak,  pozvali sve učesnike sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora da "nastave i u potpunosti sprovode neometano funkcionisanje u svom maksimalnom potencijalu onoliko dugo koliko je potrebno", preneo je Rojters. Ugovor je ranije ove nedelje produžen za još dva meseca. 

Međutim, Kina je reagovala na stav svetskih lidera i poručila da se oštro protivi ovom saopštenju. Kako je juče saopštilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, ona se zbog toga žalila i domaćinu skupa, Japanu.

Ministarstvo navodi da je G7, ne uzimajući u obzir zabrinutost Kine, napala Peking mešajući se u unutrašnje stvari te zemlje, uključujući pitanje Tajvana, prenela je agencija Rojters. Kina je je takođe izrazila i nezadovoljstvo i protest kod zemlje domaćina - Japana, navodi se u saopštenju.

Ovo je potvrdila i kineska ambasada u Japanu navodeći da je ovaj samit podstakao "blokovsku politiku" i pozvala je zemlje članice da prestanu da stvaraju konfrontaciju i podele, piše Rojters. 

U saopštenju ambasade oni upozoravaju domaćina samita da ne ostvaruje korist na račun svog suseda.

Pored pitanja Ukrajine, koje je svakako bilo u najvećem fokusu i pitanje Kine je izazvalo reakcije svetskih zvaničika - pre svega Velike Britanije i SAD.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak ocenio je danas da Kina predstavlja najveći izazov za globalnu bezbednost i prosperitet, kao i da je jedina "zemlja koja ima i sredstva i nameru da preoblikuje svetski poredak".

On je na kraju Samita G7 poručio da će Britanija i druge zemlje G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne "razdvajanju", prenosi Skaj njuz.

"Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbednost i prosperitet, oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu. Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju", rekao je on.


Glas javnosti



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR