Glas Javnosti

Kardiolog Urgentnog centra upozorava na porast srčanih udara

Vesti
Autor: Glas javnosti

Kardiolog Urgentnog centra Srbije profesor dr Predrag Mitrović istakao je da sa klimatskim promenama imamo i promene u zdravstvenom sistemu čoveka.

Kako kaže, kada imamo vremenske oscilacije, Urgentni centar Srbije postaje pun pacijenata. Najčešće dolaze oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, a neretko je neophodno promeniti i terapiju.

Svedoci smo da se klima na Zemlji iz dana u dan menja. U Srbiji više nemamo četiri godišnja doba, kao nekad, već samo dva – leto i zimu.


Kratak prelazni period, koji razdvaja ova dva godišnja doba, sam po sebi ne bi bio problem da, u toku samo jednog dana, nemamo temperaturne oscilacije od 2 do 20 stepeni, kažu stručnjaci.

Svaka vremenska promena utiče na zdravlje čoveka, kaže kardiolog profesor dr Predrag Mitrović.

„Imamo skok pacijenata koji dolaze. Nije bitno da li su za hospitalizaciju ili nisu. Najčešće se javljaju oni sa kardiovaskularnim bolestima, pre svega oni kojima oscilira krvni pritisak. Dakle, hipertenzije, hipertoničari. Oni uzmu lek i pritisak padne ili poraste još više. Tako da, jednostavno, pacijenti više ne mogu da održe stabilan pritisak kao nekada“, kaže Mitrović.



Glas javnosti/H01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR