Glas Javnosti

KAKVA BRUKA! SMENJENI DIREKTOR FCS GORDAN MATIĆ: "Za smenu sam saznao na Tviteru, niko iz VLADE me nije zvao"

Vesti
Autor: Glas javnosti

Dodaje da mu niko, ni iz Vlade ni iz Ministarstva kulture ništa nije javio, a nije ni Filmskom centru Srbije.

Ministarstvo kulture objavilo je da je na današnjoj Sednici Vlade za vršioca dužnosti direktora Filmskog centra Srbije imenovan Ivan Karl. Dosadašnji direktor te ustanove Gordan Matić izjavio je da su ga o smeni obavestili prijatelji koji su to pročitali na društvenim mrežama, a ne Vlada.

Bivši gradski sekretar za kulturu Ivan Karl zameniće na mestu direktora FCS-a reditelja Gordana Matića, koji je na čelu te ustanove bio od 2019. godine.

FCS je nedavno dobio i novi Upravni odbor, nakon što je gotovo godinu i po dana radio bez tog tela.

Čuo sam od prijatelja koji su to pročitali na društvenim mrežama. Danas oko pola pet su mi javili da na Tviteru piše da sam smenjen“, rekao je Gordan Matić za portal „Vremena“.

Dodaje da mu niko, ni iz Vlade ni iz Ministarstva kulture ništa nije javio, a nije ni Filmskom centru Srbije.

Mandat Gordana Matića ističe 18. jula. Kaže da je „FCS o zakonskom roku, 18. maja, podsetio Ministarstvo da treba da raspiše konkurs za novog direktora zato što meni ističe mandat, ali oni to nisu učinili. Sad mi je jasno i zbog čega“.

Gordan Matić je pre dva dana na panelu Mreže kinoprikazivača optimistično govorio o radu FCS-a, ističući da je ta nacionalna ustanova dobila novi Upravni odbor i novu strategiju posle godinu i po dana vakuma, piše Vreme. Tom prilikom je najavio izradu godišnjeg plana i budžeta za 2024. godinu i istakao da je FCS otvoren za nove ideje.

Matić kaže da je način na koji je smenjen, bez objašnjenja i samo mesec i po dana pre isteka mandata, još jedan „neprofesionalan postupak Vlade“.

Dodao je da je „argument sile loš po ugled države i loš primer za mlađe generacije“.

„Zaista nije bilo nikakve potrebe za tim“, zaključio je on.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR