Glas Javnosti

KAKO TREBA GLASATI U SANU: PLEDOAJE ZA POSEBNU TRANSPARENTNOST IZBORA U SANU KOJI GARANTUJE BEZPOGOVORNU TAČNOST

Vesti
Autor: Glas javnosti

Svi znamo da se demokratija u društvu, na kraju, proverava i verifikuje na opštim, tajnim, slobodnim i poštenim izborima (bez ikakvih pritisaka, pretnji, javnih i tajnih ucena i bez ikakvih štetnih posledica po glasače po obavljenim izborima).

Da bi se postigla bezpogovorna tačnost izbora (kojim bi svi bili zadovoljni), predlažem sledeću izbornu proceduru.

1. Na stolu ispred katedre u Svečanoj sali SANU postavljene su 4 providne kutije od pleksiglasa. Naravno prazne. Obeležene su: Za predsednika; za potpredsednika za egzaktne nauke; za potpredsednika za humanističke nauke; za generalnog sekretara.

2. Članovi SANU lično ubacuju svoje relevantne glasačke listiće u gornje kutije.

3. Po završenom glasanju, kutije se ne iznose iz sale već ostaju postojano i dalje na stolu 
ispred katedre.

4. Jedan član Izborne komisije izvlači jedan po jedan glasački listić iz kutije, glasno ga pročita i daje drugom članu Izborne komisije da ga stavi ispred kamere laptopa koji se nalazi na katedri a povezan je sa projektorom, koji sliku emituje na velikom platnu iza katedre.Na taj način svi u sali vide kako je član SANU glasao.

5. Dva para upisivača Izborne komisije beleže izdvojeno rezultat glasanja. To može i treba da uradi i bilo ko od prisutnih u sali.

6. Po završenom pregledu svih glasačkih listića u jednoj kutiji, sravnjuju se cifre dva para upisivača kao i onih iz sale. Proglašava se rezultat glasanja odmah po prebrojavanju glasova u svakoj pojedinačnoj kutiji.

7. Posle prebrojavanja glasova u sve četiri kutije, objavljuje se ko su izabrani časnici novog Izvršnog odbora SANU. Time se doznaje ’’Vox populi – Vox Dei’’, koji je bezpogovorno tačan.

Nemajući nikakvih osnova da sumnjaju u tačnost izbora, pobeđeni čestitaju pobednicima. Ako su pobeđeni nezadovoljni rezultatom izbora, neka se uteše jer su ’’prerano prokukurikali’’ ili su ’’ispred svog vremena’’ i sačekaju svoje vreme za 4 godine.

 Ovim izbornim postupkom, naša SANU može da bude primer korektnog glasanja i za druge institucije u Srbiji!

 Akademik Vladimir Kanjuh
 (sa najdužim stažom u SANU od 49 god.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR