Glas Javnosti

Jutjuber pojeo 300 jaja za 10 dana, pa uradio krvnu sliku

Vesti
Autor: Glas javnosti

Lekari i nutricionisti smatraju da je ok, čak i preporučljivo, pojesti svaki dan jedno jaje – ukoliko imate dobar holesterol i nemate nijednu kardiovaskularnu bolest.

Jaja su puna proteina, zdravih masti i esencijalnih vitamina i minerala, pa su dobra za sve koji vode računa o ishrani, za one koji žele da skinu kilažu i one koji treniraju.

S druge strane, mogu da budu loša za holesterol, a neki su preračunali da je maksimalna količina koja treba da se unese na dnevnom nivou – tri jajeta. Ali, šta tačno može da se desi ako preteramo?

Jutjuber Nikola Vejnović, kojeg prati preko 150 hiljada ljudi, odlučio je da proveri.

„Proverio sam kompletnu krvnu sliku, zajedno sa holesterolom i polnim hormonima, kako bih isto uradio na kraju i mogao da proverim da li mi se zdravlje pogoršalo ili unapredilo. Pre svega, bitno je da znate da ja inače svakog dana jedem pet do osam jaja i odmah na početku mogu da vam kažem da je to zdravo“, rekao je Nikola.

Ipak, 30 jaja dnevno bilo je izazov. Vejnović je detaljno objasnio kako se osećao iz dana u dan, kako je jaja spremao i kako mu je bilo na treninzima.

Na kraju je pokazao rezultate krvne slike i bili su još gori nego što bi se očekivalo.

Leukociti su mu pali sa 7,1 na 6,1, eritrociti se snizili sa 5,56 na 4,46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128. Ukupni holesterol se povisio sa 2,91 na 3,44. Nivo triglicerida povećao se sa 0,85 na 1,01, a LDL holesterola sa 0,22 na 0,80.


„Meni su sada rezultati lošiji nego na početku, to je činjenica. Ta ishrana je neoptimalna i u mnogim trenucima mi nije prijalo da pojedem sve odjednom. Ali za prosečnog čoveka koji jede normalno jaja, ne mogu da mu naštete i to je bitno“, zaključio je Nikola.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR