Glas Javnosti

Internet PREPLAVLJEN DŽIHADISTIČKIM propagandnim materijalom NA JEZICIMA ZAPADNOG BALKANA

Vesti
Autor: Glas javnosti

Timovi Europola otkrili su da je na internetu na jezicima Zapadnog Balkana obilje propagandnog materijala koji promoviše Islamsku državu i pokrete poput Al Kaide.

Mrežnim platformama upućen je nalog za brisanje ovakvog sadržaja. Ova akcija je bila usmerena na sadržaje na mreži koje šire članovi i pristalice Al Kaide, Islamske države i povezanih grupa, a samo prvog dana akcije utvrđeno je da postoji čak 346 internet stranica na 27 platformi sa džihadističkom propagandom.

Akciju pronalaženja propagandnog  materijal sprovela jedinica EU za prijavljivanje neprihvatljivog sadržaja na internetu (EU IRU), Europol i Hrvatska, u saradnji sa specijalizovanim jedinicama ostalih država Balkana - Albanije, Bosne i Hercegoivine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

"Jedinice za borbu protiv terorizma iz zemalja učesnica, zajedno sa EU IRU, proučile su džihadistički propagandni materijal, poput video tutorijala, džihadističkih pesama i naloga na društvenim mrežama, koji podstiču na nasilje. Sadržaje su, na jezicima zemalja Zapadnog Balkana, širile uglavnom lokalne pristalice džihadističkih organizacija", saopšteno je iz Europola.

(Glas javnosti/Beta/N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR