Glas Javnosti

HEROJI SRBIJE - MALOLETNI BRAT I SESTRA: Obrađuju pet hektara zemlje, nadniče i ništa im nije teško

Vesti
Autor: Glas javnosti

Ne kukuaju što zbog zatvorenih granica ne mogu na more, nemaju ni 18 godina, rade najteže poslove, ništa im nije teško. Sesta Milena (16) i brat Milan (14) Jevtović iz sela Teočin istinski su heroji Srbije, koji se i pored svih životnih nedaća bore za život dostojan čoveka.

 

Ostali su bez oca, žive s bakom, obrađuju pet hektara zemlje na porodičnom imanju Jevtovića u selu Teočin kod Gornjeg Milanovca. Brigu o njima sada vodi baka Ljubinka koja im je koliko je mogla zamenila roditelje. Ova žena izgubila je dva sina, jednog dok je Srbiju branio na Кosovu.

- Dve sahrane, dva velika gubitka. Majka kad sahrani sinove njoj više nema života. Ipak, zbog Milene i Milana moram još uvek da se borim i da ih izvedem na pravi put - priča baka Ljubinka.

Кomšije za ovo dvoje dece imaju samo pohvalne reči, a kako i ne bi kada rade i ponašaju se kao veliki. Od oca su nasledili pet hektara zemlje, Milan ima 14 godina i ne mašta o avionima i kamionima, već ni manje ni više - o vadilici za krompir.

- Sve poslove na imanju već sam naučio i ništa mi ne pada teško. Posađeni su krompir i kukuruz i ono što je najvažnije dobrog su kvaliteta. Nastaviću tamo gde je moj otac stao i onako kako me je on učio - kaže ovaj vredni mladić dok na leđima pretovara seno.

Njagova dve godine starija sestra zadužena je za domaćinstvo, ali ove godine veći deo letnjeg raspusta provela je u malinama. Odlična je učenica u školi, ali i još sposobnija na njivi i u svim seoskom poslovima. Po tome, može da stane rame uz rame sa duplo starijim devojkama.

- Nije mi teško da idem u nadnicu, kako bih pomogla mojima. Кad bih ja sedela kući onda bi to radila baka, a ona je stara da po vrućini radi te teške poslove. Preko leta uvek može da se zaradi neki dodatni dinar, jer ima puno voća da se bere, zimi je dosta teže - priča Milena.

Jeftovići žive u nadi da će se i u njihovu kuću, nakon svih srtnih slučajeva vratiti sreća, jer ova mala porodica samo to je i zaslužila.

(Glas javnosti/Telegraf/RINA)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR