Glas Javnosti

FONDACIJA BILJANE SRBLJANOVIĆ DOBILA OD DRŽAVE 4.325.138 DINARA: Evo na šta su potrošena ova SREDSTVA!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Jedan od projekata od javnog interesa je „Hartefakt Kuća“. Projekat se realizuje od strane fondacije Hartefakt Fond.

Fondacija u kojoj je Biljana Srbljanović zaposlena kao programska savetnica i urednica dobila je od države 4.325.138 dinara, odnosno oko 37.000 evra. Novac je dodeljen za projekat koji je označen kao da je od javnog interesa. Pored ove fondacije, novčana sredstva dobilo je još 185 projekata, prvenstveno onih koji se realizuju od strane škola i bolnica.

Na predlog Komisije Ministarstva pravde, Vlada Srbije je na sednici održanoj 14. aprila prošle godine, donela Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, kojim je pola milijarde dinara raspodeljeno na 186 projekata od javnog interesa.

Jedan od projekata od javnog interesa je „Hartefakt Kuća“. Projekat se realizuje od strane fondacije Hartefakt Fond.

„Hartefakt kuća predstavlja programski stub s fokusom na umetnostima i multidisciplinarnim umetničkim formama koje neguje te koji istovremeno eksperimentiše sa potencijalom umetnosti da dotakne srca i umove i promeni ih. Kroz ovaj programski stub, Hartefakt producira pozorišne predstave, ali i druge umetničke forme koje kulturni prostor čine dinamičnijim i raznovrsnijim putem uvođenja novih praksi, nedovoljno zastupljenih perspektiva i pružanje prilike umetnicima koji se hvataju u koštac s različitim aspektima socijalne, političke i ekonomske stvarnosti. Kuća okuplja i povezuje kreativne pojedince i one zainteresovane za angažovanu umetnost u zajednicu koja ceni izvrsnost, inovativnost, talenat i različitost. Hartefaktove pozorišne produkcije, kojih je do sada bilo preko dvadeset, su regionalni umetnički projekti velike kulturne vrednosti i već godinama se izvode na redovnom repertoaru kulturnih institucija i alternativnih scena u Srbiji. Predstave su do sada režirali umetnici poput Andreja Nosova, Selme Spahić, Anđelke Nikolić, Ivice Buljana, Mirjane Karanović… Od 2022. godine, Hartefakt Kuća postoji i fizički kada dobija istoimeni prostor u centru Beograda, porodični stan u funkciji pozorišta koji ima kapacitet da primi 80 gledalaca i gde se redovno održava Hartefaktov mesečni repertoar“, navodi se na zvaničnom sajtu.

Direktor i osnivač Hartefakt Fonda je reditelj Andrej Nosov. A prema podacima dostupnim na zvaničnom sajtu fondacije, programska savetnica i urednica Hartefakt Fonda je Biljana Srbljanović.

Inače, Vlada Srbije je nekoliko puta do sada dodelila novčana sredstva koja su prikupljena po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, i to za projekte od javnog interesa. Pola miliona dodeljeno je za 186 projekata. Pored fondacije Hartefakt Fond, sredstva su uglavnom dodeljena školama i bolnicama. Međutim, Hartefakt Fond nije jedini dobtinik sredstava koji, po prirodi projekta, odudara od većine. Tako je Srpska pravoslavna crkva – Sveti Arhijerejski Brod iz Beograda dobila 5.145.582 dinara, odnosno oko 44.000 evra, za projekat obnove fasade Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Takođe, prošle godine je 1.100.000 dinara, odnosno nešto manje od 9.500 evra, dodeljeno i Akademiji za nacionalnu bezbednost za projekat „Formiranje i opremanje novog kabineta za izvođenje nastave na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu“.

Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR