Glas Javnosti

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Srbije

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak za izricanje privremene mere Srbiji zbog opasnosti od povrede prava na život i zabrane nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima u neformalnom naselju Čukarička šuma u Beogradu.

Kako je preneo Glas Amerike, sud u Strazburu je reagovao na žalbu inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 iz Beograda.

Kako se navodi na sajtu te inicijative, u naselju na Čukarici, koje je predmet žalbe, živi oko 70 romskih porodica izbeglih sa Kosova 1999. godine, koje nemaju ni struju ni vodu, a u vreme pandemije nemaju ni mogućnosti da održavaju higijenu i da se zaštite od koronavirusa.

Član te inicijative Danilo Ćurčić kazao je da je dobar znak što je Evropski sud pokrenuo postupak, jer je retko da reaguje na takve situacije.

On je naveo da je Srbija odgovorila Evropskom sudu zbog pokretanja postupka, a da incijativa A11 ima rok do četvrtka u 14 časova da podnese svoj odgovor i da se odluka suda u Strazburu o konkretnim merama koje država treba da preduzme može očekivati tokom sutrašnjeg dana.

Incijativa A11 je, navodi se, više puta pokušala da skrene pažnju Vladi Srbije da hitno preduzme mere za zaštitu tih ugroženih porodica, a pošto Vlada nije reagovala, podneli su zahtev Evropskom sudu za ljudska prava da izrekne privremene mere protiv Srbije.

Inicijativa je na svom sajtu podsetila na podatak da u Srbiji postoje “najmanje 583 neformalna romska naselja, u kojima oko 25 hiljada ljudi živi bez vode”.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR